Nedávno uplynulo 60 rokov od založenia Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Výročie si na svojej stretávke pripomenuli aj prví absolventi tejto fakulty z roku 1964, ktorí v septembri 1959 nastúpili na svoju študentskú dráhu ako prví poslucháči pôvodnej Prevádzkovo-ekonomickej fakulty bývalej Vysokej školy poľnohospodárskej (VŠP) v Nitre. K uvedeným dvom výročiam účastníci stretávky priradili aj tretie, ktorým si bývalí absolventi pripomenuli 55 rokov od prevzatia diplomov Inžinier – prevádzkový ekonóm.
To sú základné medzníky, ktoré si na svojom pravidelnom, v súčasnosti už každoročnom stretnutí, pripomenulo takmer 50 prvých absolventov Prevádzkovo–ekonomickej fakulty (PEF) bývalej VŠP Nitra. Pôvodne ich v roku 1959 začalo študovať viac ako tristo, no diplom si prebralo len 162 absolventov.
Veľké poľnohospodárske podniky, tvoriace sa v tom období, potrebovali veľa vysoko kvalifikovaných odborníkov. Po nastúpení na štúdium sa študenti ani nestihli zoznámiť s mestom Nitra, a už po mesiaci odchádzali na semestrálnu výrobnú prax do družstiev a na štátne majetky, ktorá preriedila počty študentov. Za ten krátky čas nestačili spoznať ani miesta a budovy jednotlivých katedier a prednáškových miestností, ktoré boli „rozhádzané“ po celom meste: od Zobora cez budovu súdu, v ktorej sídlil aj rektorát (dnešná budova súdu), žrebčín, v ktorom sú obchody, až po nitriansku Kalváriu (opäť tam sídli Bohoslovecká fakulta), kde sa potili najmenej dvakrát: pri ceste do kopca, a potom na skúškach na katedrách chémie, pôdoznalectva a mechanizácie.
A s internátmi to vtedy bolo podobné: boli rozmiestnené na Zobore, pod hradom, pri súde na Damborského ulici a tiež na Kalvárii. Niektoré súčasné internáty sa vtedy iba začínali stavať.
Nezabudnuteľné zážitky z výrobných praxí
Pri stretnutí po rokoch bolo na čo spomínať. Išlo predovšetkým o nezabudnuteľné zážitky z výrobných praxí, na ktorých sa mnohí poslucháči po prvý krát zoznámili s kravou, ošípanou či s ovcou, so sejbou obilia, s okopávaním cukrovej repy, kukurice alebo zeleniny či s ošetrovaním vinohradu alebo ovocných stromov.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)