Spotrebitelia na Slovensku by sa mali pripraviť na rast maloobchodných cien bravčového mäsa a výrobkov z neho. Rast by mal byť na úrovni 8 až 10 percent, a prísť k nemu má už v tomto mesiaci.
BRATISLAVA. V tlačovom vyhlásení, zaslanom do redakcie Týždenníka Roľnícke noviny , to v utorok avizovala Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM).
Korene tohto zdražovania treba podľa predstaviteľov ZSM hľadať až v ďalekej Číne, kde sa vo veľkom meradle vyskytol africký mor ošípaných, v dôsledku čoho došlo k masívnym likvidáciám tamojších chovov. Čína sa vzápätí začala pri nákupe bravčového mäsa ešte viac obracať na európske trhy, a preto ceny bravčoviny v Európe významne rastú.
Okrem iného to dokumentuje aj najnovší vývoj, zaznamenaný na nemeckej burze, kde bol podľa predstaviteľov ZSM už v 4. týždni tohto roka zaevidovaný intenzívny rast cien bravčového mäsa, pričom tento vývoj má stúpajúci trend. Nárast cien bravčového mäsa na tejto burze môže dosiahnuť približne 20 percent. Podľa predstaviteľov ZSM v približne rovnakom čase zdraželi aj ošípané na Slovensku, pričom išlo o nárast v rozmedzí 18 až 25 percent.
„Nárast odbytových cien ošípaných má zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov, a zvyšujúce sa náklady, súvisiace s nárastom cien vstupných surovín, sú pre výrobcov mäsových výrobkov na Slovensku neudržateľné,“ vysvetlila E. Forrai.
Dodala, že v dôsledku toho je potrebné tieto náklady premietnuť aj do maloobchodných cien.
Bravčovina bola na Slovensku v ostatnom období populárna aj z iných dôvodov. Spoločnosť Kaufland v minulom týždni na tlačovej besede oznámila, že od apríla 2019 zaradila do svojej ponuky aj na 100 percent slovenské bravčové mäso.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)