16.04.2019 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spracovatelia bravčového mäsa predpovedajú rast maloobchodných cien

Spotrebitelia na Slovensku by sa mali pripraviť na rast maloobchodných cien bravčového mäsa a výrobkov z neho. Rast by mal byť na úrovni 8 až 10 percent, a prísť k nemu má už v tomto mesiaci.

BRATISLAVA. V tlačovom vyhlásení, zaslanom do redakcie Týždenníka Roľnícke noviny , to v utorok avizovala Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM).

Korene tohto zdražovania treba podľa predstaviteľov ZSM hľadať až v ďalekej Číne, kde sa vo veľkom meradle vyskytol africký mor ošípaných, v dôsledku čoho došlo k masívnym likvidáciám tamojších chovov. Čína sa vzápätí začala pri nákupe bravčového mäsa ešte viac obracať na európske trhy, a preto ceny bravčoviny v Európe významne rastú.

Okrem iného to dokumentuje aj najnovší vývoj, zaznamenaný na nemeckej burze, kde bol podľa predstaviteľov ZSM už v 4. týždni tohto roka zaevidovaný intenzívny rast cien bravčového mäsa, pričom tento vývoj má stúpajúci trend. Nárast cien bravčového mäsa na tejto burze môže dosiahnuť približne 20 percent. Podľa predstaviteľov ZSM v približne rovnakom čase zdraželi aj ošípané na Slovensku, pričom išlo o nárast v rozmedzí 18 až 25 percent.

„Nárast odbytových cien ošípaných má zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov, a zvyšujúce sa náklady, súvisiace s nárastom cien vstupných surovín, sú pre výrobcov mäsových výrobkov na Slovensku neudržateľné,“ vysvetlila E. Forrai.

Dodala, že v dôsledku toho je potrebné tieto náklady premietnuť aj do maloobchodných cien.

Bravčovina bola na Slovensku v ostatnom období populárna aj z iných dôvodov. Spoločnosť Kaufland v minulom týždni na tlačovej besede oznámila, že od apríla 2019 zaradila do svojej ponuky aj na 100 percent slovenské bravčové mäso.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down