S ponukou odrôd pšenice ozimnej, jačmeňa, tritikale, ovsa a sóje sa na deviatom ročníku Celoslovenských dní poľa predstavila spoločnosť GabonaKutató. Cieľom šľachtenia tejto renomovanej maďarskej šľachtiteľskej spoločnosti je v prvom rade vysoká kvalita produkcie v kombinácii s výkonnosťou odrôd s čo najlepšími agronomickými vlastnosťami pre maximalizáciu zisku z ich pestovania.
Ing. Alexander Barczi, zástupca spoločnosti GabonaKutató, v úvode predstavil jej činnosť orientovanú na výskum a šľachtenie hustosiatych obilnín, kukurice, ciroku, olejnín, sóje, ľanu, prosa, ďateliny, sudánskej trávy, mohárov a pohánky. Samotné šľachtenie prebieha v dvoch strediskách v Maďarsku - pri Szegede v Kiszombore a v Táplánszentkereszte, kde panujú rôznorodé podmienky prostredia. V Szegede sú arídneho charakteru – nadpriemerne teplé a suché a naopak Táplánszentkereszte sú výrazne vlhšie podmienky, čo umožňuje variabilnejšie testovanie perspektívnych materiálov. Podľa slov A. Barcziho je šľachtenie zamerané na úrodu a čo najvyššiu kvalitu, taktiež na odolnosť proti chorobám a proti stresovým podmienkam prostredia. V prípade pšeníc, ktoré sú nosným programom spoločnosti, tieto disponujú najmä dobrými reologickými vlastnosťami, majú vysoký obsah bielkovín, alveografickú energiu nad 300 10-4J a z hľadiska hospodárskych vlastností sú adaptabilné k rôznorodým podmienkam prostredia.
Perspektívne novinky
Prehliadku odštartovala osvedčená, dlhoročne pestovaná odroda pšenice ozimnej GK Csillag potravinárskej kvality E/A, ktorú si obľúbili aj slovenskí pestovatelia. „Napriek tomu, že nejde o vzhľadovo zaujímavú pšenicu, poskytuje nadpriemerné úrody. Jej prednosťou je skorosť, vďaka ktorej patrí medzi prvé zberané pšenice na poli,“ uviedol A. Barczi.
Segment osinatiek obohatila GK Bagó - veľmi skorá odroda s výbornou adaptabilitou, pričom v priaznivých pestovateľských podmienkach poskytuje veľmi dobré úrody. Z kvalitatívnych parametrov zaujme pre vysoký obsah dusíkatých látok. Podobne, ďalšia skorá osinatá odroda - GK Bakony, sa vyznačuje sa vysokým obsahom dusíka na úrovni 14 až 16 percent, mokrým lepkom s hodnotami 34 až 36. Ide o úrodnú pšenicu s pevným steblom a dobrým zdravotným stavom, najmä odolnosťou proti hrdziam.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.