Nadváha, potravinové alergie, problémy s trávením či vysoký krvný tlak. Odborníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vo výživovej poradni poradia, ako pomocou zdravého stravovania riešiť prevenciu, zdravotné problémy a zmenu životného štýlu.
NITRA. Výživová poradňa OptiBody sa nachádza v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
„Ponúkame odborné a profesionálne výživové poradenstvo vysokoškolsky vzdelaných odborníkov. Naše poradenstvo je založené na vedeckých výskumoch a na dodržiavaní kontinuity medzi dôležitými zložkami: poľnohospodárstvom a prvovýrobou – potravinárstvom a technológiou – výživou a zdravím. Práve toto ponúka naša univerzita ako jediná na Slovensku,“ uviedla odborná garantka poradne, docentka Martina Gažarová z Ústavu výživy a genomiky FAPZ. Spolu s ňou v tíme pôsobí aj doktorka Petra Lenártová, doktor Jakub Sitkey a inžinierka Laura Hačková.
Toto pracovisko je otvorené pre študentov i pre širokú verejnosť. Je určené pre každého, kto hľadá pomoc s úpravou svojho jedálnička, výživy, životného štýlu. Jedným z cieľov je tiež šíriť povedomie o profesii výživového poradcu ako dôležitého partnera v nastavení životného štýlu, výživy a prevencie.
„Zdravé stravovanie a zdravý životný štýl si vyžadujú nielen dobre naplánovaný a dobre zorganizovaný stravovací režim, vygenerovaný jedálniček či permanentku vo fitcentre. Nestačí vytlačiť zoznam pokrmov na jeden či dva mesiace, vyrátať BMI alebo klienta odvážiť. Vyžaduje si to fundovaného poradcu na jednej strane a edukovaného klienta na strane druhej,“ priblížila docentka Martina Gažarová.
Dodala, že výživové poradenstvo je nepretržitý proces, v ktorom nutričný špecialista pracuje s jednotlivcom na posúdení jeho obvyklého príjmu potravy a na identifikácii oblastí, v ktorých je zmena potrebná. Poradca v oblasti výživy poskytuje informácie, vzdelávacie materiály, podporu a následné opatrenia, ktoré jednotlivcovi pomáhajú pri uskutočňovaní a udržiavaní potrebných zmien v jeho stravovaní. Cieľom výživového poradenstva je pomôcť človeku vykonať a udržať si pozitívne zmeny nielen v stravovaní.
Výživová poradňa je zároveň miestom, kde študenti prídu do úzkeho kontaktu s praxou priamo na fakulte.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)