„Novým aspektom je tzv. „rýchlo stráviteľná vláknina“, čo je nový pohľad na kukuričnú siláž zvlášť pod vplyvom klimatickej zmeny, ktorá má dosah na pestovanie kukurice.“
Uviedla Dr. Szilvia Oroszová, director of Feed Laboratory, Maďarsko, na konferencii spoločnosti Limagrain vo Zvolene. Vo svojej prednáške sa zamerala na faktory ovplyvňujúce stráviteľnosť neutrálne detergentnej vlákniny a škrobu v bachore hovädzieho dobytka. Stráviteľnosť vlákniny vplýva na príjem krmiva hovädzím dobytkom. Vyššia stráviteľnosť vlákniny v siláži znamená, že jej priechod cez bachor je rýchlejší. Taktiež kravy budú viac prijímať krmiva. V kŕmnej dávke je kukuričná siláž zdrojom stráviteľnej organickej hmoty. Stojí na škrobe, z tohto hľadiska niet lepšieho krmiva než je kukurica. Z výsledkov výskumu v USA vyplynulo, že najviac mlieka nadojíme v prípade, že kukuričná siláž má obsah sušiny medzi 28 až 32 percentami. Aj pri sušine 32 až 36 percent je produkcia mlieka stále veľmi dobrá. Z hľadiska efektivity kŕmenia je nižší obsah sušiny lepší, avšak z hľadiska fermentácie je lepšia sušina na úrovni 32 - 36 percent. Siláže, ktoré majú nízky obsah sušiny často obsahujú veľa kyseliny octovej.
Inovatívna technológia Shredlage®
„V prípade drvenia zrna sme v Maďarsku dosiahli veľmi dobré výsledky,“ uviedla S. Oroszová. Technológia spracovania silážnej kukurice - Shredlage® umožňuje intenzívne podrvenie zrna kukurice s dĺžkou rezanky 26 až 30 milimetrov. Tento systém spracovania silážnej kukurice niekoľkonásobne zvyšuje povrch silážnej rezanky a tým vytvára lepšie podmienky pre bakteriálnu fermentáciu počas zrenia siláže. Zároveň v bachore zvierat počas trávenia umožňuje lepšie prijímanie škrobu, čo vedie k zvyšovaniu produkcie mlieka. Okrem toho priaznivo vplýva aj na zdravie zvierat. Vyššia dojivosť a zlepšenie zdravia hospodárskych zvierat nie sú jediné výhody Shredlage® ponúkané výrobcom mlieka. Je to aj vyššia stráviteľnosť škrobu, vďaka ktorej je možné znížiť množstvo krmiva pri vyššej produkcii mlieka.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.