Odhaduje sa, že existujú stovky odrôd strukovín, vrátane mnohých lokálnych druhov, s ktorými sa neobchoduje na medzinárodnej úrovni, a ich pestovanie vo svete nie je rozšírené. Práve genetická rozmanitosť týchto strukovín je esenciálna pre manažment pôdy a škodcov na farmách. Ďalším dôležitým prínosom je schopnosť týchto strukovín zachytávať atmosféricky dusík a viazať ho v pôde, čo sa deje vďaka ich symbióze s baktériami (najmä rodov Rhizobium a Bradirhizobium).
Niektoré druhy týchto strukovín sú taktiež schopné lepšie "manažovať“ v pôde fosfor alebo zvyšovať mikrobiálnu aktivitu, ktorá sa podieľa na štruktúre pôdy a na dostupnosti živín. Ekosystém s vysokou biodiverzitou je nielen odolnejší voči poškodeniu, ale takisto dokáže potláčať choroby, čo je základom pre zdravú pôdu a pre potravinovú bezpečnosť.
Diverzitu na farme neovplyvnia samotné strukoviny. Sú však základným prvkom viacplodinových systémov, napríklad rotácie plodín, systému medziplodín a agrárneho lesníctva, ktorých aplikácia závisí od konkrétneho agroekosystému.
Rozmanitosť druhov
Tieto systémy disponujú väčšou rozmanitosťou druhov ako monokultúrne systémy, a vďaka strukovinám pridávajú ekosystému rovnováhu. Začlenenie lokálnych druhov strukovín do systému plodín zvyšuje aj odolnosť voči klimatickým zmenám.
V porovnaní s obilninami majú strukoviny väčšiu schopnosť pohlcovať z atmosféry oxid uhličitý.
V deväťdesiatych rokoch začala Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) spolupracovať s farmármi, pôsobiacimi na juhozápade Hondurasu a hospodáriacimi na svahovitých pôdach. Cieľom spolupráce bolo predísť dôsledkom odlesňovania a degradácie pôdy a rozšíriť nové a udržateľné poľnohospodárske postupy.
Farmári v tejto oblasti opustili dávno zaužívaný postup, pri ktorom nechávali polia odpočívať až kým sa pôda nezregenerovala. Namiesto toho využívali prax „sekania a pálenia". Bez stromov v poľnohospodárskej krajine, ktoré by stabilizovali pôdu a zabránili jej extrémnemu vyčerpaniu, sa zintenzívnila erózia pôdy, čo viedlo k zníženiu jej kvality a k zníženiu dostupnosti vody v pôde, ležiacej pozdĺž vodných tokov.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)