Spoločnosť Považský cukor a. s. v Trenčianskej Teplej má 116. ročnú históriu a patrí medzi najstaršie podniky svojho druhu nielen v Trenčianskom regióne. Špecifikom výroby cukru v tomto podniku je aktuálne bežiaca ťažkoštiavna kampaň.
Výroba cukru je v plnom prúde
„Štandardná cukrovarnícka kampaň trvá od septembra až do decembra, prípadne januára. Náš cukrovar vyrába cukor aj v tzv. ťažkoštiavnej kampani, ktorú prevádzkuje len pár cukrovarov v Európe. V rámci skupiny Nordzucker, kam patrí aj náš cukrovar, majú ťažkoštiavnu kampaň ešte v cukrovare v nemeckom Nordstemmene,“ predstavil na úvod špecifiká výroby cukru v Trenčianskej Teplej Ing. Michal Abelovič, MSc., predseda predstavenstva spoločnosti Považský cukor a. s.
Podstata výroby cukru sa počas stáročí prakticky nezmenila. Špecifikum výroby cukru z cukrovej repy v Trenčianskej Teplej je v zásade v tom, že v rámci štandardnej kampane sa 40 percent ťažkej šťavy odloží do veľkoobjemového zásobníka a z nej sa cukor vyrobí až v apríli a máji nasledujúceho roka.
- Abelovič ozrejmil dôvody takéhoto prístupu k výrobe cukru: „Cieľom bolo šetrenie investičných prostriedkov, pretože kapacita varne sa nemusela rozširovať na celé množstvo spracovanej cukrovej repy. Taktiež rovnomernejšie využívame celé technologické zariadenia a navyše sú lepšie využité skladové kapacity na cukor. Avšak na druhej strane sa zvýšili prevádzkové náklady, ktoré okrem iného, súvisia s ohrevom ťažkej šťavy.“
V tomto roku, podľa slov predsedu predstavenstva spoločnosti Považský cukor a. s., bude ťažkoštiavna kampaň trvať o niečo kratšie, ako v tom predchádzajúcom, pre nižšie úrody cukrovej repy, a to podľa plánu od 4. apríla do 21. mája 2016.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.