O aktuálnom vývoji v hydinárskom odvetví na Slovensku aj v súvislosti s nedávnymi potravinovými škandálmi informovali novinárov v Bratislave predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS). Zároveň navrhli niekoľko opatrení, ktoré by podľa ich názoru mohli pomôcť ich odvetviu.
BRATISLAVA. Riaditeľ ÚHS Daniel Molnár zrekapituloval viacero potravinových škandálov, ktoré sa v nie tak dávnej minulosti odohrali v niektorých európskych krajinách, ale napríklad i v Brazílii. Spočítal, že od roku 2011 to bolo celkom 20 potravinových škandálov väčšieho či menšieho rozsahu, týkajúcich sa zahraničného hydinového mäsa či vajec.
„Je zarážajúce, že aj napriek týmto škandálom zostáva podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov v SR viac menej stabilný a predstavuje úroveň nižšiu ako 50 percent,“ podčiarkol riaditeľ ÚHS.
Dodal, že aj ÚHS prakticky po každej z týchto afér apelovala na slovenských spotrebiteľov, obchodníkov, ale aj na prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa pri nákupoch prednostne orientovali na slovenské hydinárske výrobky. Tieto výzvy však zostali viac menej nevypočuté.
Riaditeľ ÚHS to dokumentoval vyhlásením, že v ostatných rokoch na našom trhu prakticky nedochádza k žiadnym zmenám v podiele slovenskej hydiny a vajec. Tak napríklad v roku 2016 predstavoval podiel hydinového mäsa, vyrobeného na Slovensku, na pultoch obchodných reťazcov v SR 44 percent, v roku 2017 to bolo 46 percent, a v minulom roku tento podiel stúpol o jedno percento, teda na 47 percent.
V prípade vajec to v roku 2016 bolo 72 percent, v roku 2017 to bolo 66 percent, a v minulom roku predsa len došlo k nárastu a v podstate aj k návratu na úroveň spred dvoch rokov, keď konzumné vajcia, vyprodukované v SR, mali na pultoch obchodných reťazcov v SR zastúpenie na úrovni 74 percent.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)