05.07.2025 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trnavský slad získal chránené zemepisné označenie

Slovensko už nie je len jedným z najväčších exportérov sladu na svete a v EÚ, ale ako jediná krajina v Európskej únii disponuje dvomi chránenými označeniami sladu. Získanie druhej značky pôvodu trvalo viac ako štyri roky a iniciovala ho trnavská sladovňa Lycos Malt, s. r. o., v spolupráci s odborníkom a sladovnícko-pivovarníckym historikom Jurajom Čajkom a s Úradom priemyselného vlastníctva SR.

TRNAVA. Juraj Krajčovič z firmy Lycos Malt, ktorá je držiteľom chráneného zemepisného označenia, pri tejto príležitosti uviedol, že to „bol dlhý a náročný proces, ale sme hrdí na to, že sme ho doviedli až do úspešného konca“.

„Kvalita trnavského sladu vychádza nielen z pôdno-klimatických podmienok, ale stoja za ňou najmä ľudia, ktorí tu po stáročia šľachtili a pestovali jačmeň sladovníckej kvality a spracovávali ho na slad,“ povedal Juraj Krajčovič.

Pavol Gregorčok, predseda Úradu priemyselného vlastníctva SR, dodal, že  Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá disponuje dvomi chránenými zemepisnými označeniami sladu.

Ďalšie produkty

„Celkovo máme 11 chránených zemepisných označení, medzi ktoré patria napríklad oravské korbáčiky, liptovské droby či levický slad. Chcem vyzvať každého výrobcu tradičných slovenských špecialít, aby sa zaujímal o toto najrenomovanejšie označenie potravín v EÚ,“ podčiarkol Pavol Gregorčok. Podľa jeho slov Slovensko má veľký potenciál na zaregistrovanie ďalších chránených zemepisných označení.

V súčasnosti sa v procese registrácie nachádzajú tri produkty - Muránske buchty, Brhlovské podlievané buchty a Liptovské šialence.

Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, konštatoval, že Slovensko aj napriek relatívne malej rozlohe patrí medzi  10 najväčších exportérov sladu na svete a zároveň je piatym najväčším exportérom sladu v Európskej únii.

„Slad je naša najvýznamnejšia exportná komodita po prvom spracovaní. Sedem slovenských sladovní ročne zabezpečí dopyt po slade nielen všetkých pivovarov, ale aj mlynov, keďže slad sa pridáva aj do múk určených pre pekárske a pečivárske výrobky vyššej kvality,“ podčiarkol Vladimír Machalík.

Dodal, že na Slovensku za rok vyrobíme okolo 280 000 ton sladu, na ktorý sladovne spotrebujú viac ako 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa. Tento jačmeň  prioritne pochádza od viac ako 500 poľnohospodárskych subjektov, ktoré podnikajú na Slovensku.

„Hodnota exportu sladu ročne dosahuje 130 miliónov eur a významne tak prispievame k znižovaniu salda zahraničného obchodu v potravinách,“  dodal  Vladimír Machalík.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down