05.09.2013 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ulovená zver mieri priamo na stôl, vďaka zmene vo vyhláške

Čerstvá zverina v reštauráciách. Dosiaľ s tým mali majitelia reštaurácií starosti, ale od začiatku septembra začala v ČR platiť novela vyhlášky, ktorá reštauráciám umožňuje nielen zverinu (prehliadnutú preškolenou osobou) svojim hosťom servírovať, ale ešte predtým ju stiahnuť z kože a naporciovať.

To dosiaľ nemohli. Ak však na to majú vhodné priestory, môžu teraz požiadať o registráciu a kúpiť jeleňa priamo. Spracovať pritom môžu iba také množstvo, aké je vo vyhláške stanovené. Z toho 70 % potom musia predať priamo na mieste. 
Aj keď v ročnej spotrebe mäsa tvorí zverina len jednopercentný podiel, podľa poľovníkov i obchodníkov dopyt po ňom dlhodobo rastie. Zmeny by tak mohli pomôcť obmedziť i čierny obchod so zverinou. Vyhláška vyšla v ústrety tiež poľovníckym združeniam. Teraz môžu 70 % úlovku za stanovených podmienok predať priamo na mieste, zvyšok môžu dať do ďalšieho predaja. 
Podľa štatistikov jedia Česi zo zveriny hlavne čiernu zver, potom srnčiu a jeleniu. Naopak, kvôli klesajúcim stavom a odstrelom klesá spotreba zajačieho masa. Jediná drobná zver, ktorá bude mať významnejší podiel na spotrebe zveriny, je bažant obecný, ktorý sa chová v komerčných bažantniciach. Je možné, že zverinu si bude možné zaobstarať aj na farmárskych trhoch. Na nich sa zatiaľ môžu predávať iba vajcia, hydina a králiky. Pripravená je úprava, kedy by poľovníci mohli predávať svoje úlovky aj na tržnici. Pokiaľ by s tým súhlasila Európska komisia, mohla by sa tak na trhoch objaviť napríklad malá srstnatá zver, bažanty a ďalšia lesná zver.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down