Spoločnosť RWA SLOVAKIA s cieľom priblížiť priamo šľachtenie a výrobu osív jednej z najdôležitejších poľných plodín - kukurice, zorganizovala v dňoch 29. a 30. septembra odbornú exkurziu pre záujemcov z radov poľnohospodárov do centier šľachtenia a výroby osív spoločnosti RWA v Rakúsku, ktoré sa nachádzajú v Gleisdorfe a Lannachu. Obohatením programu bolo šľachtenie a spracovanie štajerskej tekvice – celosvetovo známeho, regionálne chráneného rakúskeho produktu.
Program návštevy šľachtiteľskej stanice a osivárskych závodov predstavil Ing. Ivan Valdner, konateľ spoločnosti RWA SLOVAKIA, ktorý zároveň organizačne zabezpečoval a sprevádzal účastníkov podujatia spolu s Mgr. Danielou Sagl.
Po príchode do Šľachtiteľskej stanice v Gleisdorfe nás privítal Ernst Lehrbaum, ktorý je zodpovedný za produktový manažment kukurice a za predaj osív spoločnosti RWA v Rakúsku: „Spoločnosť RWA je v súčasnosti najväčší akcionár Šľachtiteľskej stanice v Gleisdorfe, zameranej na šľachtenie kukurice, tekvice, sóje, bôbu, prosa a ďalších minoritne pestovaných plodín. Ako strešná organizácia sa v rámci akcionárskych a obchodných štruktúr staráme o umiestnenie vyšľachtených materiálov na trhu. Konkrétny príklad je štajerská tekvica, z ktorej sme vytvorili vlastný rakúsky produkt, známy aj vo svete. Čo sa týka kukurice, veľké množstvo finančných prostriedkov sme investovali do rozvoja šľachtenia a vybudovania celkového zázemia, čím sme si zabezpečili určitú samostatnosť a farmárom nielen v Rakúsku tak ponúkame aj nami vyšľachtené výkonné hybridy kukurice.“
Saatzucht Gleisdorf
Jure Kolaric, vedúci šľachtenia kukurice Šľachtiteľskej stanice Saatzucht Gleisdorf, vo svojom vstupe predstavil históriu a náplň práce šľachtiteľskej stanice: „Nachádzame sa v Štajersku, tak povediac v srdci šľachtenia plodín spoločnosti RWA, cca 20 km od Grazu. Spoločnosť bola založená po skončení druhej svetovej vojny. Začiatky šľachtiteľskej práce v Kornbergu spadajú do roku 1947. Šľachtiteľská stanica v Gleisdorfe bola otvorená v roku 1957, kde o tri roky neskôr bola vyšľachtená prvá odroda kukurice.“
Okrem šľachtenia sa v Gleisdorfe robia pokusy a zároveň je tu autorizovaný úrad na zápis odrôd do Listiny registrovaných odrôd. Šľachtiteľská stanica priamo v Gleisdorfe obhospodaruje 25 hektárov pôdy, avšak celkovo v Rakúsku vrátane pokusov obhospodaruje 100 hektárov pôdy.
Podmienky rozhodujú
„Gleisdorf je z pohľadu klimatických a pôdnych podmienok pre našu prácu veľmi dôležitý,“ uviedol J. Kolaric. Leží v nadmorskej 380 metrov, priemerné zrážky za rok sú 820 milimetrov a priemerná teplota je 8,2°C. Vlhké podmienky prostredia v kombinácii s ťažšími pôdami dávajú predpoklad vysokého tlaku chorôb a výskytu rôznych škodcov, čo umožňuje selekciu šľachtiteľského materiálu v podmienkach prirodzenej infekcie.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.