„Dnes tu máme diktát zákazníka - spotrebiteľa, ktorý má požiadavky a očakávania. Chce kupovať bioprodukty, vyžaduje rôzne certifikácie, čomu sa prispôsobujú obchodné reťazce, rovnako aj mnohí spracovatelia. Tieto požiadavky kladú nároky na prvovýrobu, aby sa taktiež prispôsobila. Prostredie je značne komplikované a premieta sa aj do regulatórnych aspektov, kam patrí aj registrácia prípravkov na ochranu rastlín.“
Uviedol prof. Ing. Josef Soukup, CSc., z Českej zemědělskej univerzity Praha, počas odbornej konferencie spoločnosti Pioneer v polovici novembra v Nitre. Skonštatoval, že téma chemickej ochrany je výrazne spolitizovaná. „Nemôžeme sa čudovať, že laická verejnosť a nielen ona, nerozumie tomu, čo sa odohráva na poliach, pretože prvovýroba je v meniacich sa podmienkach technicky a technologicky čoraz zložitejšia. Spotrebiteľ je v značnej miere vystavený dezinformáciám a od reality je viac-menej odtrhnutý.“
Poľnohospodárstvo je dnes spriemyselnené. V porovnaní s minulosťou, kedy sa využívali len akési adaptácie k prostrediu, tak dnes, naopak, sa prostredie musí manipulovať k tomu, aby sme dosiahli čo najvyššiu produkciu. Neoddeliteľnou súčasťou je používanie prostriedkov na ochranu rastlín v kontexte s uplatňovaním moderných technológií.
„V regulácii prípravkov na ochranu rastlín je spolitizované prostredie. My, ktorí si myslíme, že všetko musí byť založené na nejakých vedeckých poznatkoch, dotýkajúc sa napríklad rozhodnutia politikov a autorít v oblasti registrácie prípravkov, tomu tak často nie je,“ zdôraznil J. Soukup, podľa ktorého často neodborné, nekompetentné rozhodnutia majú negatívne dopady na prvovýrobu, ktorá sa s tým musí vyrovnať.
Pochybnosti, čo robiť?
"Smrť nesie meno glyfosát, je všade naokolo nás!" sú titulky v niektorých médiách v ČR. Čítajú to ľudia, ktorí nakupujú potravinárske produkty,“ zacitoval jeden z príkladov z tlače J. Soukup, „ale i mnohí z radov poľnohospodárov, dokonca z vedeckého prostredia na základe šírenia dezinformácií zapochybovali a kladú si otázku: je glyfosát naozaj tak škodlivý, až karcinogénny?“
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.