23.01.2017 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V cukrovare v Trenčianskej Teplej vyrobia tento rok takmer 110.000 ton cukru

Cukrovarnícka kampaň 2016/2017 bola pre spoločnosť Považský cukor Trenčianska Teplá výnimočne dlhá. Trvala 130 dní a vyznačovala sa vysokými výnosmi cukrovej repy.

Ako informoval výkonný riaditeľ spoločnosti Tomáš Adámek, kampaň sa v Trenčianskej Teplej začala 13. septembra 2016, ukončili ju dorezaním poslednej repy v sobotu 21. januára. Pre Považský cukor bola tohtoročná kampaň výnimočná nielen svojou dĺžkou, ale aj veľmi vysokými výnosmi. Výnos cukru na hektár je 12,7 tony (rok predtým to bolo 9,9 tony). Predpokladá sa spracovanie 720.188 ton cukrovej repy, z ktorej sa vyrobí 109.325 ton cukru. Cukornatosť sa pohybuje na úrovni 17,09 %.
„Kampaň bez väčších technických komplikácií prebiehala približne do konca decembra. Silný mráz na prelome rokov a v prvej polovici januára bol najmä pre pracovníkov vo výrobe výzvou, ktorú úspešne zvládli. Na začiatku kampane sme sa museli popasovať so zvýšeným podielom buriny a na koniec s mrazmi. Kampaň však prebehla kontinuálne, čo je predovšetkým výsledkom neustálych investícií do našich zariadení ako napríklad tohtoročný nový kotol, generálna oprava turbíny, zlepšenie skladovania melasy a cielenej údržby,“ doplnil Adámek.
Považský cukor, a. s., Trenčianska Teplá je členom skupiny Nordzucker. Spoločnosť s centrálou v nemeckom Braunschweigu je v Európe druhým najväčším výrobcom cukru. Popri výrobe cukru skupina z cukrovej repy vyrába aj bioetanol a krmivo pre zvieratá. V Európe má 18 závodov a rafinérií na výrobu cukru, zamestnáva približne 3200 pracovníkov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down