12.09.2016 | 01:09
Autor:
Kategorie:

Aký bol nákupný trh plemenných capkov?

Memoriál docenta Egona Gyarmathyho v tomto roku tvorili dve podujatia. Prvým bolo hodnotenie výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka, druhým už tradične nákupný trh plemenných capkov.

Na štvrtý ročník memoriálu sa prihlásili piati chovatelia kôz s pätnástimi capkami troch rôznych plemien. Všetky capky splnili základné kritériá, a tak boli hodnotené komisiou na veľkej predvádzacej ploche pred očami stoviek návštevníkov.

Hodnotenie capkov, teda bonitácia, je atraktívne pre laickú verejnosť a veľmi dôležité pre samotného chovateľa. Docent Egon Gyarmathy vždy zdôrazňoval, že dobrý plemenný cap je polovica úspechu chovateľa. Pri bonitácii je zviera ohodnotené, a buď je zaradené ďalej do chovu, alebo je vyradené z plemenitby a je určené na jatočné účely. Bonitácia je teda vyvrcholením chovateľskej práce a jej ohodnotením.

Pri bonitácii sú hodnotené parametre, pričom väčšina z nich sa hodnotí objektívne, a tak má hodnotiaca komisia pripravené podklady, kde sú už vpísané body za plodnosť (v tomto prípade ide o početnosť vrhu, z ktorého pochádzajú rodičia hodnoteného potomka a početnosť vrhu, z ktorého pochádza hodnotený jedinec) a mliekovú úžitkovosť. Práve mlieková úžitkovosť býva „kameňom úrazu“, pretože sa hodnotí nielen množstvo vyprodukovaného mlieka matkou bonitovaného capka, ale aj percento tuku a bielkovín. Práve na týchto parametroch tohtoročné capky strácali body, ich matky mali vyššiu mliekovú úžitkovosť, ale zároveň nižšie zastúpenie zložiek (čo je prirodzené).

Viac sa dozviete v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 37.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down