13.04.2017 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vidia pozitíva, ale aj negatíva

Popri nedostatočnej finančnej podpore zo strany štátu musia potravinári absorbovať aj ďalšie náklady, vyplývajúce z narastajúceho legislatívneho zaťaženia. Aj to je jeden zo záverov, ktoré vyplynuli z Valného zhromaždenia Potravinárskej komory Slovenska. Podujatie sa v uplynulých dňoch konalo v Bratislave.

BRATISLAVA. O jeho záveroch redakciu týždenníka Roľnícke noviny informovala Ing. Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

Ako príklad vyššie uvedeného tvrdenia potravinári uviedli čerstvú skúsenosť s novelou zákona o odpadoch, ktorá zvýšila náklady potravinárskych výrobcov na recykláciu odpadov z obalov z doterajších 5 miliónov eur až na približne 35 miliónov eur. Potravinári, združení v PKS, však tvrdia, že „miera recyklácie odpadov z obalov sa primerane tomu nezvýšila“.

„Túto novelu zákona považujeme za zákon s najtvrdším finančným dopadom na potravinársky priemysel za posledné roky. Súčasné znenie zákona podporuje netransparentné fungovanie systému a monopolizáciu organizácií, ktoré ho prevádzkujú. Výrobcovia potravín za celý systém platia, ale nemajú možnosť ovplyvniť výšku poplatkov, a nevidia, kde v systéme sa peniaze strácajú,“ uviedol Daniel Poturnay, prezident PKS.

Aj preto účastníci valného zhromaždenia PKS prijali základné princípy, ktoré by mali viesť k reforme tejto problematiky. Potravinárom z PKS ide predovšetkým o efektívnejšie fungovanie a zvýšenie kontroly potravinárov nad organizáciami zodpovednosti výrobcov. Základným pravidlom by malo byť to, že ak výrobcovia systém financujú, potom by mali mať právo o ňom aj rozhodovať a organizovať ho - vrátane materiálového toku.

Valné zhromaždenie PKS sa však nenieslo len v znamení negatív. Za jednoznačné pozitívum, ktoré sa viaže k uplynulému roku, považujú potravinári z PKS zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny na 10-percentnú sadzbu.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down