Základné kritérium kvality potravín - ich čerstvosť - sa v našich obchodoch často len predstiera.
Aj výsledky nedávnych kontrol zo strany ŠVPS dokazujú, že potraviny majú neraz inú ako deklarovanú kvalitu. Predajcovia sa tvária, že oni za nič nemôžu, a výrobcovia zasa tvrdia, že do obchodov dodávajú stopercentne kvalitné výrobky. Kto je teda vinný? A čo si s tým všetkým počne dezorientovaný spotrebiteľ? V súčasnosti je isté iba jedno - v záujme potravinovej bezpečnosti a ochrany spotrebiteľa treba zo strany štátu riadne pritvrdiť. Gordický uzol chce minister pôdohospodárstva rozťať novelou zákonov o potravinách a o veterinárnej starostlivosti ako aj zavedením „tabúľ hanby“ na priestranstvách pred obchodnými prevádzkami. Na nich by sme si vraj potom mohli prečítať, kto, ako a nakoľko pochybil. Nemalú úlohu v tomto trofickom reťazci však zohráva i uvedomelosť spotrebiteľov. Mnohí z nás chcú ušetriť, a tak sa nechajú zlákať rôznymi „akciami“, pričom aj na úkor vlastného zdravia často kupujú povestnú „mačku vo vreci“.
PATRÍCIA
DOLEŠOVÁ