07.05.2019 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vplyv ošetrovania, zberu a uskladnenia na kvalitu krmív

Krmivá využívané vo výžive hospodárskych zvierat sa vyznačujú značnou variabilitou v obsahu živín a ich využívania na produkciu. Krmivami uspokojujeme nutričné požiadavky zvierat, ktoré vychádzajú predovšetkým z ich fyziologických potrieb. Jednotlivé druhy krmív sa vzájomne odlišujú nutričnými a dietetickými charakteristikami. Najčastejšie krmivá delíme najmä podľa obsahu živín na jadrové a objemové.

Kvalitné objemové krmivá sú vo výžive prežúvavcov cenným zdrojom živín a sušiny. Pre obmedzenú skladovateľnosť sa čerstvé objemové krmivá pre výživu prežúvavcov konzervujú. Medzi základné technológie takéhoto uchovávania krmív pre zvieratá patrí silážovanie, senážovanie a sušenie.

Jednotlivé technológie majú svoje prednosti aj negatíva a ich výber závisí najmä od klimatických podmienok a možností konkrétnej farmy. Objemové krmivá sú pre prežúvavce nenahraditeľnými. Silážované krmivá majú rôzny obsah živín z pôvodného čerstvého porastu a ich variabilita je výsledkom kvality technologického procesu. Obsah živín v sene má svoje špecifiká najmä v postupoch dosahovania požadovanej sušiny, termínoch a poradiach kosby.

Krmivá triedime podľa fyziologicko­‑výživných a kŕmno­‑technických hľadísk na šťavnaté objemové krmivá, suché objemové krmivá, jadrové krmivá a kŕmne zmesi. Do skupiny šťavnatých objemových krmív patria krmivá, ktoré majú vyšší obsah vody (40 – 90 %), pomerne nízky obsah živín a obmedzenú skladovateľnosť. Medzi šťavnaté objemové krmivá patria zelené krmivá, okopaniny a kŕmne zvyšky okopanín, siláže a senáže. Suché objemové krmivá sa vyznačujú vysokým obsahom sušiny (nad 82 %), nízkym obsahom vody (10 – 18 %) a vysokým obsahom vlákniny (19 – 45 %).

prof. Dr. Ing. Richard Pospíšil

SPU v Nitre

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down