Vinári z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska hlásia výborný ročník, umocnený nadpriemernou kvalitou hrozna. Menej šťastní sú už slovenskí vinohradníci. Najmä v dôsledku rastúceho lacného dovozu niektorí z nich nedokázali ich kvalitné hrozno predať.
BRATISLAVA. Preto vinohradníci apelujú na štátne orgány, aby urýchlene začali s dôkladnou kontrolou pôvodu vín, predávaných na Slovensku.
Konštatuje sa to v správe, prostredníctvom ktorej redakciu Týždenníka Roľnícke noviny informoval Michal Račko z agentúry PR Clinic.
Z vyššie spomenutého zdroja vyplýva, že tohtoročné počasie vinárom na Slovensku prialo, lebo dostatok zrážok, avšak bez prudkých búrok, krupobití a chorôb, sa postarali o nadpriemernú kvalitu hrozna. Naši vinohradníci začali hrozno oberať o dva týždne neskôr ako vlani.
„Tohtoročná úroda hrozna na Slovensku je na úrovni 5 ton hrozna z hektára. Hrozno zrelo postupne a je výhľad na peknú harmóniu vína, a to vďaka vyváženému pomeru cukrov a kyselín. Dôkazom toho sú mladé vína zo skorých odrôd, ktoré sú v súčasnosti už takmer hotové, a na trh sa dostanú už v tomto mesiaci,“ povedal doc. Štefan Ailer z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Podľa jeho mienky ročník 2019 primeranou vyzretosťou vína, sviežosťou a ovocnosťou pripomína ročník 2017.
Povedal aj to, že pritom sa však nedá určiť, ktorá odroda je v tomto roku najlepšia. Vždy je totiž dôležitá kvalita a zdravotný stav konkrétnych strapcov, čo sa však naplno prejaví až vtedy, keď sa privezú do pivnice.
Podľa mienky tohto vinohradníckeho a vinárskeho odborníka by v tomto roku mali byť rovnako kvalitné aj vína z neskorého zberu.
„Môžeme sa tešiť na veľké výberové biele i červené vína; a platí to pre všetky odrody vína z hrozna, pestovaného na Slovensku. Boli hrozienka i cibéby. Jediným rizikom pre pestovateľov hrozna tak v tomto roku zostali lesná zver a škorce,“ upozornil Š. Ailer, podľa ktorého neskôr oberanému hroznu pomohlo i babie leto, ktoré na našom území nastalo v polovici októbra tohto roku.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)