V uplynulom hospodárskom roku sa na Slovensku prvýkrát v histórii vyrobilo viac sladu ako pšeničnej múky. Produkcia slovenských sladovní dosiahla v roku 2022 úroveň 293 183 ton sladu, pričom v roku 2023 atakuje úroveň 300 tisíc ton, kým produkcia slovenských mlynov zaznamenala 295,2 tisíca ton pšeničnej múky. Sladovnícky jačmeň sa zároveň za posledný rok stal najdrahšou obilninou na trhu.
O aktuálnej situácii na trhu so sladom a pivom informovali predstavitelia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) na v poradí šiestej Sladovníckej konferencii, ktorá sa uskutočnila v druhej polovici novembra 2023 v Nitre.
„V EÚ sme v exporte sladu na piatom mieste, čím sme sa zaradili medzi vyspelé agrárne ekonomiky ako je Holandsko a Francúzsko,“ povedal v úvode Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS, ktorá zastrešuje šesť sladovní s 98 percentnou produkciou sladu a dva najväčšie pivovary s 96 percentným podielom na výrobe piva na Slovensku.
Z dát upozornil na stúpajúcu spotrebu piva vo svete na predpandemickú úroveň (2022: 1,89 bilióna hektolitrov), týka sa aj EÚ (2022: 0,343 bilióna hektolitrov). Podobne aj na Slovensku výroba piva stúpa, k prvému polroku 2023 dosiahla celkom 1 508 000 hektolitrov, z čoho je alkoholické pivo 1 110 000 hektolitrov, nealko pivo 81 000 hektolitrov a v prípade radlerov (alko + nealko) atakuje úroveň 317 000 hektolitrov.
Významný exportér sladu
„Slovensko patrí medzi významných exportérov sladu v EÚ. V minulom roku dosiahol export 256 000 ton sladu. Aj v roku 2023 sme na porovnateľných číslach. Slad smeroval hlavne do Poľska, Maďarska, Slovinska, Rakúska a Rumunska,“ uviedol k najexportovanejšej slovenskej komodite po prvom spracovaní Ing. Tomáš Ševčík, predseda sladovníckej sekcie SVZPS a manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne v Hurbanove.
Na Slovensku sa vyrobí okolo 300 000 ton sladu ročne. Na uvedenú ročnú produkciu sladu je potrebných 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorú však sladovne nedokážu pokryť z domácich zdrojov. „Na pokrytie kapacít výroby sladovní musíme doviezť 60- až 100 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa ročne, čo je v prepočte okolo 12- až 20 tisíc hektárov výmery, ktoré by na Slovensku mohli byť obsiate sladovníckym jačmeňom pre zabezpečenie potrieb výroby našich sladovní,“ dodal T. Ševčík. Skonštatoval, že po určitej stabilizácii pestovateľských výmer jačmeňa v posledných rokoch, nastal opäť mierny pokles. Kým v roku 2021 sa jačmeň pestoval na 117 tisíc hektárov, v roku 2022 poklesol na 109 tisíc hektárov a v roku 2023 plochy mierne vzrástli na 113 tisíc hektárov. Pozitívne hodnotí nárast úrod z hektára, na čo má vplyv hlavne priebeh sezóny a ročníka, v neposlednom rade aj správny výber odrôd a používanie certifikovaných osív.
Zhodnotenie pestovateľského roka 2022/2023
Ing. Marián Šternócky, vedúci oddelenia nákupu jačmeňa Heineken Slovensko Sladovne a Ing. Stanislav Mikuláši, riaditeľ pre ekonomiku a služby, Osivo Levická sladovňa, skonštatovali, že nadpriemerné zrážky v apríli a chladné počasie v máji sa prejavili na výslednej kvalite sladovníckeho jačmeňa. Na jačmeni sa tiež prejavil vyšší infekčný tlak patogénov vo fáze dozrievania a nedosiahol tak predpokladanú kvalitu, ktorá bola veľmi rôznorodá.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.