V roku 2050 by mala svetová populácia dosiahnuť 10 miliárd obyvateľov a najväčšou výzvou 21. storočia bude zabezpečenie globálnej potravinovej bezpečnosti. V súčasnosti žijeme v storočí rýchleho technologického pokroku a masového používania pesticídov, ktoré majú ochrániť plodiny proti škodcom, chorobám a burinám. Poľnohospodár je človek, ktorý nás živý. Toto povolanie však stratilo dôležitosť, akú malo v minulosti. Bez reptania prijímame absurdnú industrializáciu a zvyšovanie úrod v poľnohospodárstve, akceptujeme z toho vyplývajúce dotované lacné výrobky, ktoré majú všetky rovnaký tvar. Postupne sa však vytvára skupina ľudí, ktorých zaujíma, aké potraviny jedia.
(Dokončenie z predchádzajúceho čísla.)
Výber a hodnotenie odrôd
Obsah mokrého lepku pozitívne koreluje s obsahom dusíkatých látok, čomu zodpovedá aj priemerne najvyšší obsah mokrého lepku u odrody PS Dobromila. Priemerne dosiahla obsah mokrého lepku 23,8 percenta, čo v tomto parametri odpovedá B triede kvality. Ostatné odrody dosahovali priemerné hodnoty mokrého lepku 21,3 až 22,5 percenta, čím zodpovedajú P triede kvality podľa STN 461100-2 (graf 3).
Aktivitu enzýmu alfa amylázy nám vyjadruje parameter čísla poklesu, ktoré by malo byť minimálne 220 s pre dosiahnutie dobrej pekárskej kvality. Žiadna z hodnotených odrôd sa nevyznačovala vysokou enzymatickou aktivitou, ale skôr naopak, hodnoty čísla poklesu boli pomerne vysoké 327 s až 369 s. Majú teda predpoklad, že sa budú vedieť dobre vyrovnať s daždivým počasím, ak v niektorých rokoch nastane počas žatvy, a nedôjde pri prvom daždi hneď k prerastaniu zrna (graf 4).
Kvalitu lepkových bielkovín určuje parameter sedimentačný index, ktorý takisto pozitívne koreluje s objemom pečiva. Minimálna hodnota sedimentačného indexu pre triedu kvality E je 40 ml, pre triedu kvality A 30 ml, pre triedu kvality B je to 22 ml. Priemerne najvyšší sedimentačný index dosiahla odroda PS Dobromila (41 ml), čím zodpovedá v tomto parametri triede kvality E. Ostatné odrody mali sedimentačný index priemerne od 36 do 39 ml, čím zodpovedali A triede kvality (graf 5).
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.