Spotrebiteľské ceny na Slovensku v úvode tohto roka reagovali najmä na daňové zmeny, ktoré so sebou priniesol fiškálny konsolidačný balíček. Zmeny v daniach boli hlavným faktorom zrýchlenia inflácie v úvode roka, avšak neboli jediným faktorom.
BRATISLAVA. V tlačovej správe o tom informoval Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Česká republika a Slovensko.Dodal, že paradoxne vyššie ceny mohli spotrebitelia zaregistrovať v prípade potravín, a to i napriek poklesu DPH na väčšinu potravín.
Dôvody je potrebné hľadať vo výrazných akciových ponukách v závere minulého roka, kedy veľké obchodné siete marketingovo využili zníženie sadzby DPH od úvodu tohto roka a ceny viacerých potravinových položiek v dôsledku nižšej DPH znížili už v predvianočnom období.
„To znamená, že priestor pre ďalší pokles cien v úvode tohto roku už bol značne limitovaný, a pri zmene cien potravín v úvode tohto roku tak prevážili ostatné faktory; napríklad vyššie náklady na mzdy, sezónne faktory či rastúce ceny potravín, respektíve poľnohospodárskych komodít, na svetových trhoch v druhej polovici minulého roka,“ konštatoval Ľubomír Koršňák.
Nižšia DPH sa v úvode tohto roku neprejavila ani v cenách potravín. Tie, naopak, v porovnaní s koncom roka zdraželi v priemere o 0,5 percenta. Nárast cien potravín v úvode roka je relatívne bežnou záležitosťou; prejavuje sa v tom najmä sezónne zdraženie ovocia a zeleniny.
Po očistení o tento sezónny vplyv ceny potravín v úvode tohto roku zlacneli o približne 0,7 percenta. Dynamika ich medziročného nárastu sa tak spomalila z 2,4 percenta na 1,7 percenta.
„Sezónne očistený“ pokles cien potravín i spomalenie dynamiky medziročného rastu ich cien boli výrazne miernejšie ako by to zodpovedalo daňovým úpravám.
„Po zohľadnení daňových úprav sa podľa našich prepočtov medziročný rast cien potravín zrýchlil z 2,4 percenta na 3,6 percenta, a tak sa priblížil k úrovniam z novembra minulého roka, kedy sa ceny potravín medziročne zvýšili o 4,9 percenta,“ podčiarkol analytik.
Podľa jeho slov sa tak potvrdilo, že prudké a prekvapivé decembrové zlacnenie potravín, respektíve spomalenie dynamiky ich medziročného rastu, bolo najmä dôsledkom predčasného premietnutia nižšej DPH do maloobchodných cien. Viaceré veľké obchodné reťazce v predvianočnom období využili blížiace sa zníženie DPH na potraviny na marketingové akcie.
„V januári sme následne mohli pozorovať normalizáciu cien. Ceny potravín naďalej ostávajú pod tlakom vyšších nákladov vo výrobno-distribučnom reťazci i pod tlakom špecifických faktorov; ako sú vtáčia chrípka v prípade vajec ako aj negatívny vplyv globálneho otepľovania v prípade viacerých potravinových položiek, vrátane masla,“ zdôraznil Ľubomír Koršňák.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)