17.03.2014 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vývoz bravčoviny z EÚ vlani medziročne vzrástol o 0,9 %, na 3,1 mil. ton

Členské štáty EÚ v roku 2013 podľa údajov Európskej komisie (EK) vyviezli spolu 3,1 milióna ton ošípaných, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 0,9 % viac ako v roku 2012. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

BRATISLAVA. Najviac tohto druhu mäsa do tretích krajín už tradične exportovali Nemecko, Dánsko, Poľsko, Španielsko, Holandsko a Francúzsko. Podiel týchto štátov na celkovom vývoze z EÚ dosiahol úroveň 79,1 %.
Najväčším odberateľom bravčového mäsa z EÚ bolo v minulom roku Rusko, ktoré ho nakúpilo spolu 747.000 ton, teda o 0,3 % viac ako v roku 2012, čo predstavovalo takmer štvrtinu celkového vývozu z EÚ.
Výrazne sa vlani zvýšili dodávky bravčoviny do Číny, konkrétne o 14 %, a na Filipíny o 38 %. Export stúpol aj do Hongkongu o 2 %, Japonska o 0,4 % a Angoly o 4 %. Oproti tomu klesol vývoz na Ukrajinu, a to o 24 %, do Bieloruska o 29 % a do Kórejskej republika o 25 %.
Z najväčších vývozcov zaznamenali pokles exportu Nemecko a Španielsko, zatiaľ čo export z Dánska, Poľska, Holandska a Francúzska vzrástol. V štruktúre predaja jednotlivých komodít tvorilo najväčší podiel mrazené bravčové mäso 43 % a tuky a vnútorností 44 %. Ich odbyt sa medziročne zvýšil viac ako o 8 %, respektíve o 2 %.
V roku 2013 členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách takmer 34.000 ton živých zvierat, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 9 % menej ako v roku 2012. V komoditnej štruktúre importu dominovali vnútornosti a tuky 29 % a mrazené mäso 26 %. Najväčšími dodávateľmi bravčového mäsa do EÚ boli tradične Švajčiarsko a Čile, dovoz z týchto krajín sa znížil o 10 %, respektíve o 28 %. Import tohto druhu mäsa, najmä tuku a bravčových vnútorností zo Srbska, sa zvýšil takmer o tretinu.
(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down