15.12.2017 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Záchrana pre suché oblasti

Plody opuncie by mali byť vnímané ako hodnotný zdroj najmä pre potraviny ale aj ako krmivo predovšetkým v suchých oblastiach. Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zorganizovala nedávno stretnutie, na ktorom sa experti venovali tejto odolnej rastlinu, aby zhromaždili nové poznatky, a aby pomohli pestovateľom a zákonodarcom efektívnejšie využívať tento doteraz zanedbávaný prírodný zdroj.

RÍM. Počas nedávneho silného sucha v južnej časti Madagaskaru sa potvrdilo, že rastliny opuncie môžu zabezpečiť zásobu potravy, krmiva a vody pre miestne obyvateľstvo a aj pre ich zvieratá.

Táto oblasť v minulosti trpela hladom v dôsledku snáh o odstránenie opuncie - rastliny, ktorá bola vtedy považovaná za invazívnu a bezcennú. Následne však bola do tejto krajiny opäť narýchlo implantovaná.

Väčšina z druhov kaktusu nie je jedlá, avšak opuncia môže byť veľmi prínosná najmä pokiaľ je pestovaná ako poľnohospodárska plodina.

Pre poľnohospodárstvo je v súčasnosti veľmi významný najmä poddruh Opuntia ficus-indica, z ktorého boli šľachtením odstránené tŕne.

Napriek tomu sa však tŕne na rastline môžu znova objaviť - ak sa ocitne v stresových podmienkach. Tento poddruh bol okrem jeho domovskej oblasti naturalizovaný v ďalších 26-tich krajinách, a jeho odolnosť ho predurčuje na využitie ako núdzovej potraviny a integrálnej súčasti systémov udržateľného poľnohospodárstva a živočíšnej produkcie.

Predstavili publikáciu

FAO a ICARDA (Medzinárodné centrum pre výskum poľnohospodárstva v suchých oblastiach) nedávno predstavili publikáciu s názvom Crop Ecology, Cultivation and Uses of Cactus Pear (Kultivácia a využitie plodov opuncie), ktorá má pomôcť pri šírení poznatkov o manažmente pri pestovaní opuncie. Prináša aktualizovaný pohľad na genetické vlastnosti tejto rastliny, na jej fyziologické črty, na pôdne preferencie a na citlivosť voči chorobám.

Táto publikácia ponúka aj rady, slúžiace na využitie kulinárskeho potenciálu tejto rastliny, ktorá je v jej rodnom Mexiku známa už po stáročia a ktorá má dlhoročné tradície aj v sicílskej kuchyni.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down