Obilniny (cereálie) tvoria najdôležitejšiu skupinu plodín v celej rastlinnej výrobe. V podmienkach mierneho pásma zaberajú viac ako 50 percent výmery ornej pôdy. Majú rozhodujúci význam vo výžive ľudí a hospodárskych zvierat. Sú dôležité najmä pre potravinársky, chemický a farmaceutický priemysel. Zrno obilnín je hlavnou zložkou ľudskej potravy. Obsahuje všetky výživné látky (glycidy, bielkoviny, tuky, minerálne látky, vitamíny). Pomer dusíkatých látok k bezdusíkatým 1:5-6, z hľadiska nutričného zodpovedá potrebám normálnej výživy, ale z dietetického nie sú úplne ideálne, ako napr. strukoviny (1:2). Medzi obilninami majú špecifické postavenie tzv. chlebové plodiny - pšenica a raž.
Široké využitie
Mlynsko - pekárenskú kvalitu pšenice podmieňuje hlavne komponentová skladba gluténových bielkovín, obsah a kvalita mokrého lepku (t. j. bielkovín nerozpustných vo vode). Vysoká dietetická hodnota pšenice vyplýva z toho, že z nej vyrobené výrobky (najmä celozrnný chlieb) majú zvýšený obsah vlákniny, ktorý má priaznivý vplyv na zníženie cholesterolu v krvi, podporuje činnosť čriev a je prekurzorom mliečneho tuku. Vo svetovom meradle konzumáciou pšenice získava ľudstvo 21 percent energie a o niečo menší podiel bielkovín. Využíva sa tiež ako surovina na výrobu lepkových bielkovín, lepidiel a iných chemikálií. Pšeničné šroty a otruby majú vysoký pomer dusíkatých látok k energii (1:10), preto predstavujú vysoko koncentrované krmivo pre všetky druhy hospodárskych zvierat.
Jačmeň siaty je po pšenici našou druhou najrozšírenejšou hustosiatou obilninou a najvýznamnejšou komoditou. Jeho produkcia sa využíva na sladovnícke a potravinárske účely (25,8 - 32,5 percenta),na osivo (6,8 - 7,1 percenta) a na kŕmne účely (55 - 60 percent). Spotreba na priamy konzum u nás dosahuje 1,5 kg na osobu a rok. Zrno jačmeňa je hodnotnou surovinou pre výrobu krúp, náhrad kávy, liehovín, sladových a farmaceutických výťažkov, predovšetkým však slúži na výrobu sladu a piva. Opomínané postavenie z jarných obilnín má ovos siaty. Napriek významným výhodám ovsa sa mu v podmienkach Slovenska nevenuje náležitá pozornosť a vo výžive ľudí v porovnaní s ďalšími krajinami EÚ máme približne trikrát nižšiu spotrebu. V štruktúre rastlinnej výroby má ovos siaty výnimočné postavenie, nakoľko ide nielen o významnú kŕmnu, ale aj potravinársku obilninu, ktorá sa vyznačuje významnou nutričnou a dietetickou hodnotou. Predurčuje ho k tomu zvýšený obsah bielkovín, lyzínu a vitamínov z komplexu B a vitamín E. Ovos má preventívne účinky proti chorobám tráviaceho traktu, zvlášť proti rakovine hrubého čreva a konečníka.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.