16.09.2019 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákon proti neférovým praktikám obchodníkov pomáha potravinárom

Slovenské pekárstvo je podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (SNS) poznačené neférovými praktikami obchodníkov, nútiacich dodávateľov ísť s cenami až pod výrobné náklady, čo ruinovalo pekárov, ale aj kvalitu samotných produktov.

KOŠICE. "Dnes už však máme zákonný nástroj, ktorými vieme neférové obchodné praktiky potierať. V máji vstúpil do platnosti zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý zabraňuje obchodníkom zneužívať svoju silnejšiu vyjednávaciu pozíciu." Ministerka to uviedla počas pondelkovej návštevy košickej spoločnosti Vamex, ktorá je najväčšou slovenskou pekárňou pod jednou strechou.
"Je absurdné, že namiesto toho, aby sa konečne dostalo spravodlivosti potravinárom, ktorí dlhodobo a nedobrovoľne znášali vydieračské praktiky obchodníkov, sa cítia ukrivdení práve tí, ktorí tieto praktiky sami uplatňovali," konštatovala ministerka a vicepremiérka v súvislosti s prešetrovaním sťažností obchodníkov Európskou komisiou (EK). Dodávatelia si tak podľa nej zákonom už vedia dožiadať takú cenu za produkty, ktorá je dokladovaná oprávnenými výrobnými nákladmi.
Generálny riaditeľ Vamex, a.s., Viktor Gumán ocenil návštevu ministerky v prevádzke, ako aj spomínaný zákon, ktorý označil za jeden z najlepších v EÚ. "Vlastne ten zákon eliminoval možnosť, aby sa niekto pokúšal získať akékoľvek iné finančné plnenie okrem toho, ktoré súvisí s dodaním výrobku. My sme boli dlhé roky svedkami toho, že popri cene za výrobok sme sa stretávali s požiadavkami na úhradu často až absurdných plnení, ktoré viacerí potravinári, nielen pekári, museli pod tlakom plniť. Dnes máme zákon, ktorý tieto praktiky veľmi explicitne pomenúva a umožňuje efektívne sankcie, a teda tie možnosti zneužívať postavenie silnejšieho v potravinovom reťazci sú výrazne eliminované," povedal Gumán novinárom. Pri dôslednej realizácii zákonných opatrení podľa neho dôjde k ekonomickému posilneniu potravinárov, z čoho bude prednostne profitovať zákazník v podobe zvyšujúcej sa kvality potravín na Slovensku.
"Pekári boli často nútení, aby reťazcom garantovali rovnakú cenu pečiva po celý rok. Toto sa stalo minulosťou. Požadovanie garantovanej ceny na dobu viac ako 60 dní sa od mája považuje za porušovanie zákona, za ktoré hrozí pokuta do výšky 300.000 eur," priblížil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu. Zákon podľa jeho slov upravil aj splatnosť faktúr pre pekárov na 15 dní, keďže tí dodávajú do predajní reťazcov čerstvé pečivo aj niekoľkokrát denne a reťazce majú peniaze za predané pečivo ešte v ten deň.

/tasr/ 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down