Oblasť Spiša bola v minulosti známa pestovaním zemiakov, dnes je trend iný a viacero poľnohospodárov presedlalo na iné plodiny. V Spišskej Belej si však pestovanie zemiakov naďalej zachováva tradíciu.
"Situácia v slovenskom zemiakarstve sa podstatne zmenila, my sa stávame producentmi sadbových zemiakov a celá výroba konzumných zemiakov sa presunula na západné Slovensko, kde sú veľké spracovateľské firmy. My sme teraz na výmere asi jednej desatiny z celkových výmer, na ktorých sa pestovali zemiaky asi pred 20 rokmi," vysvetľuje Peter Firek, riaditeľ poľnohospodárskej výroby vo firme AT TATRY v Spišskej Belej s tým, že zemiakarstvo má pod Tatrami veľkú budúcnosť, pretože je to jediná rentabilná plodina v tomto regióne.
AT TATRY v tomto roku vysadilo osem rôznych druhov sadbových zemiakov na ploche 50 hektárov, podľa záujmu sadia aj na 100 hektároch pôdy. "Táto oblasť je horská zemiakarská výrobná oblasť, ktorá je typická svojou nadmorskou výškou a dá sa povedať, že ten zemiak je tu chránený voči všelijakým chorobám a škodcom, ktoré sa v nížinách intenzívne vyskytujú," doplnil P. Firek.
Sadbové zemiaky nesmú narásť do veľkosti viac ako päť a pol centimetra. Pod Tatrami ich poľnohospodári uskladnia a následne sa používajú na sadenie v ďalšej sezóne.
(tasr)