03.10.2016 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zopár krokov k udržateľnosti

Vieme to vari všetci: naša planéta sa zohrieva, roztápajú sa ľadovce a stúpa hladina morí. Čoraz častejšie dochádza k extrémnym prejavom počasia ako sú sucho, cyklóny a povodne. Spomenuté prejavy majú spoločné to, že najviac postihujú najchudobnejších ľudí, z ktorých mnohí sú farmári, a tí následne nie sú schopní dopestovať si dostatok potravín. Tým je ohrozený významný cieľ – do roku 2030 skoncovať s hladom na celom svete.

RÍM. Nepochybne dobrou správou je však to, že pri riešení súčasnej situácie si dokážeme pomôcť. Musíme však menej plytvať jedlom, musíme šetriť lesy a vzácne prírodné zdroje ako sú voda a pôda. Tiež by sme mali znížiť spotrebu energie, alebo by sme mali viac využívať menej znečisťujúce zdroje energie.

O Svetovom dni výživy

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) si každý rok 16. októbra, na výročie svojho založenia v roku 1945, pripomína Svetový deň výživy.

Podujatia, organizované pri príležitosti Svetového dňa výživy, sa konajú v 150-tich krajinách sveta, vďaka čomu je to jeden z najoslavovanejších dní v kalendári Organizácie Spojených národov. Tieto podujatia slúžia na šírenie celosvetovej osvety pre ľudí chronicky trpiacich hladom, a slúžia tiež na podporu činností, orientovaných na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti a výživnej stravy pre každého obyvateľa našej planéty.

Hlavným odkazom Svetového dňa výživy v roku 2016 je motto: Klíma sa mení. Potraviny a poľnohospodárstvo sa musia zmeniť tiež.

V tejto súvislosti nezaškodí pripomenúť si niekoľko na prvý pohľad možno triviálnych ba až banálnych, ale v praxi často nedodržiavaných a nerešpektovaných návodov a rád na to, ako pomôcť trvalo udržateľnému životu na našej planéte.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down