05.06.2017 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovensko má nové národné plemeno oviec

V Trenčianskej Teplej bolo 26. mája slávnostne uznané nové národné plemeno - slovenská dojná ovca. Ide o mimoriadne významnú udalosť, šľachtiteľský a plemenársky sviatok.

TRENČIANSKA TEPLÁ. Nové špecializované dojné plemeno so zameraním na zvýšenie produkcie a kvality mlieka a vhodné pre podmienky strojového dojenia vzniklo ako primeraná reakcia na požiadavku trhu. Začiatkom 90. rokov minulého storočia bolo zrejmé, že zabezpečiť ekonomickú rentabilitu oviec chovaných na Slovensku bude možné len prostredníctvom výraznej typovej a úžitkovej prestavby stád, s dôrazným zvýšením produkcie mlieka e plodnosti bahníc. Tým sa mali aspoň čiastočne kompenzovať veľké straty chovateľov v dôsledku prepadu nákupných cien vlny v podmienkach trhovej ekonomiky. Uznanie slovenskej dojnej ovce je tak začiatkom procesu, ktorého cieľom je neustále zvyšovanie úžitkovosti, hospodárnosti a tým aj konkurencieschopnosti slovenského chovu oviec.

Do dlhodobého, takmer 25-ročného procesu šľachtenia bolo zapojených viacero inštitúcií - NPPC - Výskumný ústav živočíšnej výroby v Nitre, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK), MPRV SR, Plemenárske služby, š. p., Bratislava, ale aj niekoľko zanietených, vynikajúcich chovateľov oviec z celého Slovenska.
„Pred 32 rokmi bolo uznané prvé národné autochtónne plemeno - zošľachtená valaška. Práve krížením zošľachtenej valašky, cigáje a meríny so špecializovanými dojnými plemenami lacaune a východofrízska ovca sme za 25 rokov vytvorili populáciu oviec, ktorú tu v Trenčianskej Teplej vidíme - kompaktné ovečky s vysokou úžitkovosťou, plodnosťou, pričom aj potomstvo po týchto ovečkách má vysokú intenzitu rastu,“ konštatoval Ing. Igor Nemčok, predseda ZCHOK s tým, že o chov nového plemena oviec je pre jeho úžitkové vlastnosti záujem vo všetkých našich regiónoch.
„Je to ovca polointenzívna, čiže nemusí sa chovať intenzívnym spôsobom v maštaliach s kŕmením jadrovým krmivom, ale ovce budú skôr chodiť a spásať lúky a pastviny a s drobným prídavkom jadra dosiahnu požadované parametre,“ uviedol predseda.

Celý článok si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 23.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down