Štyri tradičné mäsové produkty, známe aj na Slovensku, dnes získali ochrannú známku od Európskej komisie a na ich obaloch sa objaví označenie "zaručená tradičná špecialita".
Špekáčiky, Lovecká saláma, Spišské párky a Liptovská saláma získali túto známku spoločne pre Slovenskú i Českú republiku, pretože obe krajiny o ich registráciu požiadali spoločne.
Označenie "zaručená tradičná špecialita" sa nevzťahuje na konkrétne miesto výroby, ale poukazuje na charakteristické ingrediencie i na spôsob výrobných procesov. Táto registrácia nezabráni produkovať menované mäsové výrobky aj v iných členských štátoch, ale ak chcú používať výrobcovia iný výrobný postup, než je zaregistrovaný, ich produkty nebudú môcť niesť označenie "zaručenej tradičnej špeciality".
EÚ pozná tri druhy ochranných známok pre potraviny: "chránené zemepisné označenie", "chránené označenie pôvodu" a "zaručená tradičná špecialita". Slovensko má zatiaľ okrem štyroch mäsových výrobkov v databáze šesť ďalších produktov - chránené zemepisné označenie má Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica a Skalický trdelník, kým Ovčí hrudkový syr - salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr majú na balení univerzálny znak zaručenej tradičnej špeciality.
(Silvester Balog, spravodajca TASR )