02.08.2016 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prezentácia všestranných repiek

Poľné prezentácie v júni obohatila aj spoločnosť KWS Semena, s. r. o., ktorá na poliach PPD Rybany predstavila etablované hybridy repky ozimnej, predovšetkým však viaceré nové materiály, ktoré sú výsledkom dlhoročnej šľachtiteľskej práce spoločnosti, prioritne nastavené do náročných podmienok sucha, vysokých teplôt pri zachovaní nadpriemerných a stabilných úrod.

Ponuka hybridov pre nasledujúcu sezónu

„Z nášho portfólia tu v pokuse predstavujeme sedem hybridov, z toho H 2122061 je polotrpaslíči hybrid, ktorý uvádzame pre nasledujúcu sezónu. Jeho zaradením do ponuky reflektujeme na dopyt časti pestovateľov, ktorí chcú pestovať nižšie hybridy,“ uviedol k prehliadke Ing. Peter Šimurka, zástupca spoločnosti KWS. V prvom roku v registračných skúškach ÚKSÚP-u dosiahol 106 percent na priemer úrod kontrol. Vyznačuje sa neskorším nástupom do vegetácie na jar, t. j. po prezimovaní postačí ísť neskôr s prvým regeneračným prihnojením. Vzhľadom na jeho výšku, nie je nutné ošetrovanie porastu regulátorom rastu či už na jeseň alebo na jar.

Minuloročná novinka ALVARO KWS si našla svojich pestovateľov, ktorých presvedčila prispôsobivosťou k podmienkam prostredia. Patrí medzi stredne vysoké hybridy v ponuke spoločnosti. Dobre vetví už odspodu, o čom sa bolo možné presvedčiť aj v samotnom pokuse. V porovnaní s HYBRIROCK - nosným hybridom v ponuke, je ALVARO KWS o niečo skorší a nižší. Má geneticky podmienenú nepukavosť šešúľ, ktorú má dokonalejšiu ako HYBRIROCK. ALVARO KWS má v sebe začlenený gén RLM 7, ktorý cháni rastliny pred napadnutím hubou Phoma spp. Vďaka tomuto génu repka dosahuje vynikajúci zdravotný stav aj v nepriaznivých rokoch, kedy je pri klasických odrodách riziko napadnutia hubovými chorobami veľmi vysoké. U ALVARO KWS vyzdvihol zástupca spoločnosti veľmi dobrú zimuvzdornosť, vyskúšanú hlavne v Poľsku, kde sa často vyskytujú holomrazy, preto sa hodí do oblastí, kde hrozí možnosť vyzimovania.

Do teplejších lokalít je odporúčaný stredne skorý hybrid GORDON KWS, ktorý sa v minulom roku presadil v podmienkach sucha a nadpriemerne vysokých teplôt s dlhým trvaním, kedy vyhral skúšky poloprevádzkových pokusov SPZO v B 2015 sortimente, rovnako to bol aj najúrodnejší hybrid v poloprevádzkových pokusoch spoločnosti KWS v roku 2015.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down