14.09.2016 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Treba oddeliť zrno od pliev

Transatlantic trade and investment partnership (TTIP) v preklade znamená Transatlantický obchod a partnerské investovanie. Je dohoda medzi Európskou úniou a USA, ktorá sa chystá už niekoľko rokov. Pre obyčajného občana s každodennými starosťami o prežitie je TTIP nič nehovoriaca skratka, ale v prípade, že príde k prijatiu takejto dohody, pribudne nám na tvári o niečo viac hlbokých vrások.

Vysvetlenie je jednoduché: ide o rozšírenie zóny voľného obchodu na priemyselný a potravinársky tovar, vyrábaný na území EÚ a USA. Podporovatelia tejto dohody argumentujú tým, že sa podstatne zvýšia možnosti obchodu a zvýši sa i zamestnanosť. Má to však, samozrejme, niekoľko háčikov.

Po metodologickej stránke panujú medzi EÚ a USA rozpory ohľadom zoznamu oblastí, spadajúcich pod TTIP, pretože pokiaľ EÚ presadzuje pozitívny zoznam (zoznam toho, čoho sa dohoda má týkať), USA presadzuje negatívny prístup: predmetom dohody má byť všetko, čo nie je zahrnuté v zozname.

Podľa odporcov dohody prinesie TTIP viac negatív ako pozitívnych riešení, a okrem toho rokovania okolo TTIP sú doteraz maximálne zahmlievané. A verejnosť - dokonca ani europoslanci - nemajú prístup k výsledkom rokovaní.

Pikantnou informáciou okolo tejto problematiky je napríklad správa, že portál WikiLeaks ponúka odmenu 110 000 USD tomu, kto dohodu o TTIP odtajní.

 TTIP a bezpečnosť potravín

V oblasti bezpečnosti potravín je snaha lobistov USA o odstránenie regulácií, týkajúcich sa geneticky modifikovaných potravín (GMO sója a kukurica), pesticídov (hlavne na báze glyfosátov), hormonálne upraveného bravčového mäsa a problematiky rastových stimulátorov.

Sektor poľnohospodárskej produkcie a potravinárskej výroby v USA sa neriadi tými istými štandardami a predpismi ako v EÚ. Európske predpisy v tejto oblasti sú založené na princípe prevencie, ktorý umožňuje „dosledovateľnosť“ v celom procese výroby, a súčasne - čo je dôležité - umožňuje potenciálne rizikový produkt stiahnuť z obehu.

Naproti tomu v USA sú štandardy v tejto oblasti o niečom inom - približne 70 percent všetkých potravín, predávaných v amerických supermarketoch, obsahuje geneticky modifikované zložky. V EÚ sa takéto potraviny prakticky nepredávajú, a ak áno, musia byť jasne označené.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down