12.10.2016 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prečo ich trh ignoruje?

V poslednom období sa často hovorí, že stredné odborné školy nedostatočne pripravujú absolventov pre trh práce. Na to, aby sa daný stav "napravil", existuje mnoho školiacich stredísk, určených na vykonávanie rozličných špecializovaných kurzov. Tie slúžia na získanie certifikátu pre výkon určitého druhu práce.

(môj názor)

Množstvo školiacich subjektov neustále stúpa, čo môže byť na úžitok, pretože narastá konkurencia, a pri kvalitnom lektorskom zastúpení môžu tie subjekty, ktoré poskytujú kvalitu, odsunúť „z hry“ tých, ktorí mali i výhradné zastúpenie.

Nakoľko pracujem v školstve a som i školiteľom pre výkon dezinsekcie a deratizácie či už pre komunálnu alebo pre poľnohospodársku oblasť, mám možnosť porovnať učebné osnovy z predmetu asanácia na stredných odborných školách v študijnom odbore veterinárne zdravotníctvo a hygiena s osnovami školiacich stredísk. Jednoznačne môžem konštatovať, že školy dokážu pripraviť absolventov pre túto oblasť lepšie ako krátkodobý kurz. V čom sú rozdiely?

V prvom rade je to rozsah počtu vyučovacích hodín. Kým v škole sa predmet asanácia vyučuje v rozsahu 60 vyučovacích hodín, v krátkodobom kurze to býva maximálne 30 vyučovacích hodín. Dôležitejšie je však to, že v kurze zaberá veľký podiel z celkového obsahu legislatíva, pričom absentuje praktické vyučovanie, ktoré v škole tvorí súčasť predmetu.

Rôznorodé zloženie

Niekto by mohol namietať, že na kurze sa zúčastňujú osoby, ktoré si iba obnovujú osvedčenia. Pri analýze kurzov, ktoré som vykonal, som zistil, že zloženie účastníkov týchto kurzov býva rôznorodé.

Nájdete tam kombinácie začiatočník - osoba s dlhodobou praxou v odbore, absolvent školy s prírodovedným zameraním - absolvent technického študijného odboru, pracovník agropotravinárskeho sektoru či pracovník v komunálnej sfére.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down