Veľmi oceňujem, že slovenskí spotrebitelia sa zaujímajú o kvalitu potravín, lebo v konečnom dôsledku práve zákazníci rozhodujú o tom, čo budú obchodníci ponúkať. Preto je veľmi dôležité, aby si spotrebitelia všímali kvalitu, pôvod potravín a aj ich zloženie.
BRATISLAVA. Na margo výsledkov kontrol potravín, o ktorých bola reč na tohtotýždňovej tlačovej besede v Bratislave, to uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
O samotných výsledkoch kontrol, ktoré urobili pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR potom detailne informoval Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.
Z jeho slov vyplynulo, že za prvých osem mesiacov tohto roka vykonali inšpektori ŠVPS spolu 32 689 kontrol, pričom v 3264 prípadoch zistili jeden alebo viac nedostatkov. Na mieste uložili 1179 blokových pokút. Tie sa však podľa slov ústredného riaditeľa príliš neosvedčili, a preto budú kontrolóri ŠVPS uprednostňovať radšej riešenie týchto prípadov v správnom konaní.
„Tam je účinok väčší,“ uviedol J. Bíreš. Dodal, že priemerná pokuta predstavovala sumu 4715 eur, a najvyššia pokuta, ktorú udelili kontrolóri ŠVPS v tomto období, dosiahla milión eur.
„Zároveň sme zastavili distribúciu či predaj 78 výrobkov, lebo boli nevhodné pre ľudskú spotrebu,“ konštatoval J. Bíreš, a uviedol, že „porušenosť“ zistili inšpektori ŠVPS v 9,98 percentách z celkového počtu kontrol.
Najmenej prehreškov sa podľa jeho slov dopúšťajú prvovýrobcovia, a úroveň sa zlepšila tiež u prepravcov a distribútorov potravín. Na druhej strane najväčšiu „porušenosť“ zaznamenávajú kontrolóri ŠVPS vo veľkoobchodoch ako aj v malých i veľkých maloobchodných predajniach.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)