Viac ako 200 predstaviteľov z 18-tich členských krajín Európskej únie sa nedávno stretlo na Svetovom potravinovom fóre. Konalo sa na farme neďaleko talianskeho mesta Pavia. Ekonómovia a predstavitelia európskych inštitúcii a vlád spolu uvažovali o budúcich výzvach a o nových víziách v poľnohospodárskom sektore.
RÍM. Zameriavali sa na ekonomické záujmy, vzájomnú dôveru a na lepšie využívanie prírodných zdrojov, čo by sa malo dosiahnuť vďaka novým technológiám, ktoré prospejú farmárom aj obyvateľstvu.
„Nastal čas, aby sa Európska únia znovu začala venovať farmárom, a nie iba vyplácaniu dotácií, čo robí v dôsledku politického tlaku. Musí sa tiež zamyslieť nad čo najúčinnejším uplatnením verejných zdrojov. Je potrebné vytvoriť skutočnú ekonomickú stratégiu pre európsky poľnohospodársky a potravinársky priemysel. Tým obnovíme dôveru, optimizmus a zabezpečíme budúci rast. Poľnohospodárstvo potrebuje transparentnosť a predvídateľnosť," povedal Mario Guidi, predseda Svetového potravinového fóra, ktorý je zároveň aj predsedom talianskeho poľnohospodárskeho zväzu.
Ekonomická udržateľnosť a investície
Európska únia by mala rozšíriť svoje ambície, a nie iba udržiavať poľnohospodárstvo v Európe, čo platí najmä o najcitlivejších regiónoch. Za posledných desať rokov klesla produktivita európskeho poľnohospodárstva o desať percent. Európa nemôže obmedziť svoje konanie len na iniciatívy, sprevádzajúce útlm v poľnohospodárstve. Naopak, európsky rámec opatrení by sa mal zamerať na spustenie dynamických a cielených ekonomických stratégií, zameraných na obnovenie investícií pozdĺž celého európskeho potravinového reťazca. Do Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ by sa mal vrátiť ekonomický rozmer.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)