08.11.2016 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Najnovšia genetika slnečnice, z ktorej si isto vyberiete

Prvoradým cieľom šľachtiteľov Syngenty je neustále zvyšovanie úrodového potenciálu hybridov slnečnice. V sezóne 2017 ponúkneme najnovšiu genetiku, ktorá sa vyznačuje vysokými úrodami a je použiteľná nielen v technológii Clearfield, ale aj v Clearfield Plus (CLP).

SY Neostar a SY Bacardi  spĺňajú požiadavky Clearfield Plus technológie, čím vykazujú vysokú toleranciu voči účinnému postemergentnému herbicídu Listego Plus, ktorý uvedieme na trh v roku 2017. Gén CLP  bol zabudovaný do najvyššej Syngenta genetiky, čo je jasným znakom nášho neustáleho napredovania vo výskume a vývoji genetiky, odvíjajúcej sa od potrieb poľnohospodárskej praxe.

Nové CLP portfólio zaručuje vyššiu úroveň úrod, v spojení s výhodami, ktoré zabezpečuje nová herbicídna Clearfield Plus technológia. Pestovanie CLP hybridov dáva dlhodobú bezpečnosť a návratnosť investícií vložených do ich pestovania. Vďaka nášmu šľachtiteľskému programu prekonávajú nové CLP hybridy výkonnosť pôvodnej genetiky.

SY NEOSTAR

SY Neostar (CLP) sa ako prvý z novej generácie imidazolin tolerantných  hybridov dostal na slovenské polia už v roku 2015. Táto slnečnica, v spojení s novou Clearfield Plus technológiou, ponúka v imidazolin tolerancii a v úrode viac v porovnaní so skoršími IMI hybridmi. Ide o generatívny typ, vďaka markantnému habitu, ako aj veľmi širokej adaptabilite. V optimálnych podmienkach dáva rekordné úrody. Pri správnych agrotechnických podmienkach pestovania je dosiahnutá homogénnosť porastu a stredne skoré dozrievanie.   SY Neostar je možné pestovať vo všetkých tradičných regiónoch pestovania slnečnice. V prípade silných stresových podmienok môže dôjsť k rozvetveniu v hornej časti, ale bez negatívneho vplyvu na úrodový potenciál.

 

SY BACARDI

Novinkou v segmente CLP  hybridov  je SY Bacardi. Vďaka novej technológii i jeho počiatočnému vývoju sa vyznačuje  najvyššou imidazolin toleranciou v našom portfóliu. Ide o stredne skorý hybrid, s mimoriadne vysokým a stabilným úrodovým potenciálom. Ten sa prejavuje hlavne v intenzívnych ročníkoch s dlhším vegetačným obdobím, ale jeho silný vegetatívny charakter a rýchly počiatočný vývoj zabezpečuje znamenitú konkurenčnú schopnosť aj v suchších ročníkoch. Vyznačuje sa schopnosťou rýchleho odovzdávania vody, čím rýchlo dozrieva. Vynikajúca herbicídna tolerancia, vysoká úroda nažiek, homogénnosť porastu, to všetko zaručuje možnosť  jeho pestovania vo všetkých regiónoch.

SY DIAMANTIS

Je Clearfield modifikáciou NK Kondi, jeho úrodový potenciál je totožný s pôvodným hybridom.  Genetický pôvod zaručuje, že na všetkých pôdnych typoch i vo všetkých pestovaných oblastiach si nájde svoje opodstatnenie. Všade dáva predpoklady na dosiahnutie rekordných úrod. Voči chorobám sa vyznačuje priemernou odolnosťou, v prípade  Peronospóry odoláva všetkým známym rasám. V skupine stredne neskorých hybridov sa vyznačuje vysokou ročníkovou stabilitou.

SY VIVACIO

Ak ste zástancom klasického pestovania slnečnice, nezabúdame ani na vás. Ponúkame novinku SY Vivacio, ktorá je klasickým líniovým hybridom patriacim medzi skoré hybridy. Vyznačuje sa vysokou úrodou a adaptabilitou.  Poteší vás homogénnosťou porastu, s veľmi pevným steblom, vyžaduje vysokú úroveň pestovania. Je odolný  proti Sclerotinii a nadpriemerne odolný voči Diaporte. Má jedinečnú kombináciu vlastností: skorosť, úroda semien a obsah oleja.

SY ARISONA

Pri šľachtení tohto hybridu bolo našim cieľom dosiahnutie najvyššieho štandardu a vychádzalo sa z úplne nových genetických základov. Vynikajúca sucho a teplovzdornosť dáva schopnosť dosiahnutia rekordných úrod nažiek aj v aridnejších podmienkach pri vyššom obsahu oleja. Nadpriemerné schopnosti tohto stredne skorého hybridu sa prejavujú najmä v suchých a teplých rokoch. V normálnych a zrážkovo priaznivejších  ročníkoch je tiež ťažko prekonateľný. Vyznačuje sa veľmi dobrou odolnosťou voči chorobám stebla, dozrieva na zelenej stonke. Je vegetatívny, vytvára veľkú asimilačnú plochu.

 

Naša ponuka slnečníc je komplexná, čím pokryje potrebu každého z vás. Rovnako je i dynamická, pretože vývoj nových hybridov sa odvíja od potrieb na poli. Neváhajte siahnuť po overenom hybride či novinke prichádzajúcej sezóny.

Autor: Ing. Gábor Révész, Syngenta Czech and Slovakia

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down