Rozhranie Slovenska, južnej Moravy, severu Rakúska a Maďarska je hodnotené ako oblasť, kde sa rodí chutné ovocie, predovšetkým jablká. Na nedávnej výstave Jahrada v Trenčíne, každý kto videl a ochutnal naše jablká, potvrdil, že svojou vyfarbenosťou a bohatou chuťou patria medzi najlepšie na svete. Napriek uvedenému sú na Slovensku s ich dopestovaním z rôznych príčin, nielen prírodných, spojené problémy a naši ovocinári v tomto roku zažívajú ťažké časy, ako zrejme nikdy pred tým.
O situácii v oblasti pestovania ovocia u nás sme sa porozprávali s Ing. Mariánom Vargom, predsedom Ovocinárskej únie Slovenskej republiky, ktorý v úvode zhodnotil tohtoročnú úrodu: „Celkovo sa na Slovensku ročne dorába okolo 50 000 ton ovocia. V tomto roku to bude niečo cez 20 000 ton. Historicky je to úplne najslabšia úroda akú sme tu kedy mali. Táto nízka úroda je spôsobená tým, že ovocné stromy boli veľmi silno poškodené jarnými mrazmi v kvete. Tí, ktorí robili silnú proti mrazovú ochranu, či už zadymovaním, uplatňovaním protimrazovej závlahy, alebo ďalšími spôsobmi podporujúcimi výmenu teplého a studeného vzduchu, napr. ventilátormi, alebo helikoptérami, z časti úrodu zachránili. Avšak aj táto úroda, najmä jablká boli poškodené mrazom a v podstate je to ovocie, kvalitou vhodné akurát tak na priemyselné spracovanie.“
Na Slovensku je takmer 400 ovocinárskych podnikov, z toho je iba 10 percent organizovaných v ovocinárskej únii, avšak tieto podniky sa podieľajú približne 80 percentami na celej slovenskej produkcii ovocia. Slovenské ovocinárstvo tvorí v podstate 30 až 40 subjektov s ovocnými sadmi na výmere 7 000 hektárov, z toho iba na 3 500 hektároch sú plne produkčné.
Ohrozená existencia
Poškodenie tohtoročnej produkcie ovocia mrazmi je už kompletne vyhodnotené: jahody boli poškodené na 60 percent, čerešne na 55 percent, marhule takmer na 70 percent, broskyne na 60 percent, slivky na 75 percent - tie boli najviac poškodeným druhom. Jablká, ktoré sú našim najvýznamnejším ovocím – tvoria 75 percent všetkej produkcie ovocia, sú poškodené až na 60 percent, taktiež aj hrušky.
Na otázku, či sa ovocinári dočkali nejakej kompenzácie, M. Varga odpovedal: „Odškodnenie nemáme žiadne, ovocinári sa s celou situáciou a s jej dopadmi vysporiadavajú sami. Výsledok je taký, že každým dňom prepúšťajú ľudí, ak ich už neprepustili. Okrem toho, predávajú stroje a celé technologické zariadenia. Ovocinári sú na tom veľmi zle.“
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.
Spracováva u nás niekto priemyselné jablká na sirup?
To by mohlo pomôcť ovocinárom.
Vie to niekto?