Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) dlhodobo a systematicky upozorňuje štátne orgány ako aj spotrebiteľskú verejnosť na problémy s poľskými potravinami a najmä s hydinou a s vajcami. Na otázky, ktoré vyplynuli z tejto aktuálnej témy, dnes odpovedá Ing. DANIEL MOLNÁR, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
„Situáciu, o ktorej ste sa zmienili, sme pozorne a podrobne monitorovali, a s danou informáciou sme kontaktovali aj ŠVPS SR. V tejto súvislosti dodám, že aj na Slovensku a v Českej republike boli v priebehu inkriminovaného obdobia z predaja stiahnuté milióny vajec, pochádzajúce z Poľska. Vajcia, infikované salmonelou, pochádzali z chovov najväčšieho poľského producenta vajec, ktorou je firma Fermy Drobiu Wozniak. Táto firma u našich severných susedov vyrába až 60 percent z celkovej poľskej produkcie vajec, čo je približne štyri razy viac ako predstavuje celá výroba vajec na Slovensku.“
Ako vyplynulo z viacerých vašich vystúpení, dovoz lacných poľských vajec nie je problémom len pre Slovensko, ale rovnaký scenár platí aj pre Českú republiku. Na český trh sa údajne dostáva dokonca ešte viac poľských vajec ako na Slovensko...
„Toto konštatovanie platí. A pritom nákupná cena vajec v Poľsku je až o 70 percent vyššia ako na Slovensku, a dokonca až o 100 percent vyššia ako v ČR. Taká bola skutočnosť v septembri 2016. Výrazne vyššia nákupná cena, ktorú za vajcia dostáva ich producent v Poľsku, mu pomáha vytvoriť si dostatočnú finančnú rezervu na to, aby na zahraničných trhoch mohol vajcia predávať za dumpingové ceny. Nuž a vďaka tomu, že disponuje obrovským produkčným potenciálom, a v dôsledku vysokej nadprodukcie, sa pre susedné trhy, a teda aj pre slovenský trh, stáva reálnou hrozbou, pretože v krátkom čase dokáže pokryť celú spotrebu vajec na Slovensku, čím by mohol z trhu úplne alebo takmer úplne vytlačiť tunajších producentov. Pritom slepačie vajcia sú jednou z mála potravinárskych komodít, v produkcii ktorej je Slovensko sebestačné.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)