Po dlhom útlme sa tejto tradičnej plodine dostáva u nás opäť väčšej pozornosti. Je to aj vďaka znovuobjaveniu a hlavne spropagovaniu jeho jedinečných vlastností. Makové semeno sa vyznačuje veľmi priaznivými nutričnými vlastnosťami, ktoré predurčujú jeho stabilnejšie zaradenie do nášho jedálneho lístka. Obsahuje 20 percent bielkovín, 4,5 percenta vlákniny a podľa pestovateľských podmienok 42 - 50 percent oleja.
Význam a využitie maku
Za studena lisovaný makový olej obsahuje vzácne esenciálne mastné kyseliny, ktoré blahodarne pôsobia na kardiovaskulárny systém a hydratujú a regenerujú pokožku. Vysoký obsah horčíka, železa, draslíka a fosforu, ale aj vitamínu E podporuje rast, pružnosť a kvalitu vlasov a nechtov. Semeno maku je jedinečné obsahom vápnika, ktorý ho zaraďuje na čelo rebríčka všetkých potravín. V 100 gramoch maku je ho okolo 1 400 miligramov a jeho využiteľnosť je podľa posledných výskumov podstatne vyššia ako z mliečnych zdrojov. V súčasnosti poskytujú pestovateľom zaujímavé možnosti zhodnotenia ich produkcie nové smery spracovania makového semena vo forme makového oleja, makovej múky, makového nápoja, rôznych cukroviniek s makom a tiež rôznych kozmetických prípravkov.
Mak sem patrí
Mak jednoducho na Slovensko patrí, pretože pre jeho pestovanie sú u nás vhodné agroklimatické podmienky. V súčasnosti je mak ekonomicky veľmi zaujímavou plodinou. Zisk z jeho pestovania pri priemernej úrode a slušnej realizačnej cene môže byť v porovnaní s obilninami aj dvojnásobný. Je to tržná plodina s dobrými odbytovými možnosťami produkcie semena. V mnohých krajinách Európy sa mak nepestuje, aj keď Európania sú jeho významnými konzumentami, čím sa aj pre slovenských pestovateľov vytvárajú obrovské možnosti exportu kvalitného semena maku do týchto krajín.
Slovensko má kvalitný genetický materiál, máme vlastné odrody maku, ktoré sú šľachtené a adaptované pre naše podmienky. Majú vysoký úrodový potenciál, takže máme čo ponúknuť našim pestovateľom. Je to vynikajúca predplodina pre obilniny, čo nie je zanedbateľný fakt pri našich zredukovaných osevných postupoch, z ktorých sa vytratili zemiaky, cukrová repa či strukoviny.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.