14.02.2017 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problematiku rozdielnej kvality potravín treba posudzovať individuálne

Problematiku rozdielnej kvality potravín treba posudzovať individuálne, v jednotlivých prípadoch môže byť dôvodom technologické vybavenie výrobcu, spotrebiteľské preferencie alebo vyššia cenová citlivosť slovenského spotrebiteľa. Uviedla to pre TASR riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová v reakcii na dnešný brífing Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o dvojakej kvalite potravín.

BRATISLAVA. Šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) dnes informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.       O dvojitej kvalite potravín na Slovensku a v Rakúsku sa podľa Halgašovej diskutuje už dostatočne dlho. "Aj v tomto porovnaní sa ukázalo, že na trhu sú potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú na Slovensku lepšie, aj potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú horšie ako v zahraničí," upozornila Halgašová. PKS podľa nej zastáva názor, že vzorka 22 druhov potravín (kontrolovaných v teste MPRV, pozn. TASR) nie je dostatočne reprezentatívna.       Spotrebiteľ má podľa riaditeľky PKS vždy možnosť dozvedieť sa z obalu potraviny všetky potrebné informácie na to, aby sa kvalifikovane rozhodol o jej kúpe. Pokiaľ jej obsah nezodpovedá označeniu, je na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby vyvodila voči výrobcovi patričné sankcie, pretože spotrebiteľ je zavádzaný.       S odchýlkami v zložení existuje podľa Halgašovej aj rad pozitívnych skúseností. "Príkladom môže byť známa tatárska omáčka, ktorej chuťové vlastnosti museli byť oproti zahraničiu zmenené, aby sa stala najpredávanejším produktom vo svojej kategórii na Slovensku," poznamenala.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down