Vo verejnosti v súčasnosti rezonuje škandál s brazílskym hydinovým mäsom. Únia hydinárov Slovenska však už roky systematicky upozorňuje spotrebiteľskú verejnosť na nepoctivé správanie sa zahraničných producentov predovšetkým hydinového mäsa, ale aj konzumných vajec. O tejto a ďalších témach je reč v našom dnešnom rozhovore. Na otázky Roľníckych novín odpovedá Ing. DANIEL MOLNÁR, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
Pán riaditeľ, mohli by ste stručne pripomenúť potravinové kauzy z ostatných rokov?
„Únia hydinárov Slovenska už po niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými potravinami. Za posledné roky ich bolo niekoľko desiatok: falšovanie mäsa v krajinách EÚ, rastové antibiotiká a stimulátory v poľskom hydinovom mäse, posypová soľ v poľských mäsových výrobkoch alebo poľské vajcia s plesňami. V posledných dvoch rokoch sú známe prípady brazílskych kuracích pŕs s obsahom antibiotík, poľských kurčiat so salmonelou, poľského kuracieho mäsa s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľských vajec s vysokým obsahom dioxínov a nakazených salmonelou.
Naproti tomu slovenskí hydinári chovajú a dodávajú kurčatá, ktoré sú počas celého času výkrmu i spracovania na bitúnku pod stálou veterinárnou kontrolou, nepoužívajú žiadne stimulátory rastu, ale naopak, používajú kvalitné krmivá, namiešané podľa najnovších výskumov. Tieto kurčatá sa chovajú v moderných halách s čoraz väčším podielom welfare podmienok. Slovenským výrobkom sa aféry vyhýbajú. Preto platí, že slovenské hydinové mäso a vajcia sú kvalitné, bezpečné, a sú pod neustálou kontrolou.“
V marci 2017 vypukol škandál s brazílskym mäsom. Prečo k nemu došlo? Čím sa previnili producenti mäsa z tejto krajiny?
„Zistilo sa, že v Brazílii sa spracováva a predáva hovädzie a hydinové mäso, ktoré ohrozuje zdravie spotrebiteľov. Nebezpečné brazílske mäso sa dováža aj na trh EÚ. Medzi týmito firmami sa ocitol aj popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Brazílski výrobcovia používajú kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali skutočnosť, že tovar je pokazený. Do hydinového mäsa primiešavali vodu, zemiaky alebo lepenku. Svedčí to o tom, že kontrola výroby potravín v tejto krajine je nedostatočná a že sa tu produkujú potraviny, ktoré sú pre spotrebiteľov nebezpečné a zdraviu škodlivé.“
/Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny/