20.04.2017 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Adexar® Plus, ten najlepší fungicíd s vysokou rentabilitou!

Nádejné porasty obilnín si vyžadujú nielen dobre zvládnutú problematiku odrodovej skladby, výživy, predplodiny, ale v neposlednom rade aj kvalitnú ochranu proti rozhodujúcim hubovým chorobám na dosiahnutie vysokej úrody.

Adexar® Plus je revolučný fungicíd z dielne BASF, ktorý predstavuje kľúčovú novinku v oblasti ochrany obilnín proti listovým chorobám. Obsahuje úplne novú účinnú látku fluxapyroxad (obchodný názov Xemium®) z novej skupiny fungicídov, tzv. karboxamidy (SDHI). Xemium® má neobvyklú chemickú štruktúru s  výnimočnými vlastnosťami - vynikajúca mobilita a veľmi vysoká úroveň kontroly hubových chorôb.  Táto mobilita spolu s rýchlym vstrebávaním a  distribúciou vnútri rastliny vytvára podmienky pre účinnú kontrolu hubových chorôb. Akonáhle sa   Xemium® vstrebe do rastlinných pletív, zaisťuje nielen veľmi rýchlu a spoľahlivú kontrolu  existujúcich infekcií (kuratívne), ale tiež spoľahlivú preventívnu ochranu celej obilniny. Adexar® Plus naviac obsahuje i osvedčený epoxiconazole a pyraclostrobin. Výsledkom výváženej kombinácie účinných látok je mimoriadne účinný fungicíd proti listovým chorobám obilnín.

 

Spoľahlivý účinok potvrdený v pokusoch!?

Adexar® Plus bude druhým rokom na trhu a dovolíme si tvrdiť, že je tým najlepším prípravkom. Potvrdzujú nám to niekoľkoročné pokusy a skúsenosti od pestovateľov. Väčšinu pokusov robíme v spolupráci s VÚRV Piešťany, pod záštitou Ing. Sekerkovej.  Výsledky boli prezentované aj na spoločnom poľnom dni v Borovciach. Prípravok potvrdil vysokú kvalitu nielen v systéme jedného ošetrenia, ale aj v systéme dvoch ošetrení, pričom ako druhý prípravok na ošetrenie klasov bol použitý fungicíd Osiris®. V roku 2016 bol v Piešťanoch silný tlak septoriózy pšeničnej (napadnutie na kontrole 25%) a hrdze plevovej (napadnutie na kontrole bolo takmer 20%). Aj napriek vysokému napadnutiu chorobami, najvyššie úrody sypal Adexar® Plus (viac ako 10 t/ha vs 9,4 t/ha na kontrole).

Priemerné úrody za roky 2015 a 2016 v ozimnej pšenici z Piešťan pri silnom výskyte chorôb:

  • 9,1 t/ha na neošetrenej variante
  • 10,5 až 10,8 z variant s Adexar® Plus (1,25 resp 1,5 l/ha): navýšenie úrody o viac ako 1,4 t/ha

Dosiahnuté úrody potvrdili vysokú kvalitu a popri fungicídnych vlastnostiach má  Adexar®  Plus aj výrazný vplyv na potlačenie stresových faktorov, ktoré vplývajú na rastlinu počas vegetácie – AgCelence®  efekt. Už pri prvom pohľade na porast na obrázku 1 sa tento efekt  prejavuje výrazne zelenou farbou rastlín, rastliny sú vitálnejšie – ľahšie odolávajú suchu, intenzívnemu slnečnému žiareniu, majú lepšiu stabilitu stebla, zlepšuje sa príjem živín. Vplyvom týchto vlastností prípravku Adexar®  Plus dokážu rastliny priniesť pre pestovateľa vyššie a kvalitnejšie úrody.
Obr 1: Ozimná pšenica, aplikácia v BBCH 37-39, Adexar® Plus 1,5 l/ha. Foto 2.6.2016, Ing. Miroslav Demo

Obr 2: Okrem rýchlej a spoľahlivej eliminácie hubovej choroby je dôležité, aby zostala plodina čo najdlhšie zdravá a vitálna. Adexar® Plus toto vďaka svojej dlhodobej účinnosti zabezpečí. Významnú úlohu pri tom hrá vytvorenie úložiska účinnej látky na povrchu listov.

Jarný jačmeň, hore neošetrená kontrola, dole Adexar® Plus (1,5 l/ha v BBCH 37-39). Foto už takmer na konci vegetácie, 28.6.2016.

 

 

Doporučenie k aplikácii:

Doporučená aplikačná dávka prípravku Adexar® Plus bola stanovená na základe niekoľkoročných presných poľných pokusov. V prípade systému jedného ošetrenia v pšenici je doporučená dávka 1,5 l/ha a v jačmeni 1,25 l/ha.

Aplikáciu je vhodné uskutočniť vo fáze BBCH 37-39 (vývoj zástavového listu) kedy najviac využijete potenciál prípravku vrátane dĺžky účinnosti. Prípravok Adexar® Plus je registrovaný vo všetkých obilninách a proti všetkým kľúčovým pôvodcom hubového ochorenia obilnín a vykazuje vyníkajúcu účinnosť aj na stále viac vyskytujúcu sa nebezpečnú ramuláriovú škvrnitosť.

Obr 3: Silné napadnutie ramuláriou v jačmeni (hore), Adexar® Plus v dávke 1,5 l/ha dole

  

Prečo použiť Adexar® Plus?

  • Najlepší fungicíd do obilnín na trhu
  • Obsahuje 3 účinné látky z troch chemických skupín (triazol + strobilurín + karboxamid), ktoré majú najširší záber hubových chorôb a vzájomne sa doplňujúce systémy účinku (preventivný, kurativný a eradikatívny)
  • Vynikajúca ochrana aj proti hrdzi plevovej a helmintospóriovej škvrnitosti
  • Extrémna mobilita v rastline zaisťuje ochranu aj nových prírastkov
  • Výrazne dlhšia účinnosť ako ostatné prémiové fungicídy na trhu
  • Významný prínos AgCelence® efektu:
    • Zvýšená ochrana proti nešpecifickým škvrnitostiam

 

Miroslav Demo, BASF Slovensko

Matúš Czakó, Plodinový manažér BASF

 

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down