24.04.2017 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Budeme vyrábať menej vajec?

Budeme. Pýtate sa, prečo? Lebo predstavitelia obchodných reťazcov Tesco a Billa prišli s rozhodnutím, že od roku 2025 nebudú obchodovať s vajíčkami, ktoré sú "vyrobené" v klietkovej technológii. Je otázka, či toto rozhodnutie bolo urobené na základe faktov alebo pod tlakom verejnosti, ktorá vôbec nevie, ako sa takáto produkcia realizuje. Podľa mňa sa oba reťazce dali ovplyvniť mylnou mienkou, a zrejme ich budú nasledovať i ďalšie reťazce.

V roku 2012 sa celá Európa v segmente výroby vajec musela prispôsobiť podmienkam, ktoré stanovila Európska únia. Podľa týchto podmienok sa klietkové technológie museli prerobiť na klietky obohatené, kde na jednu nosnicu pripadá väčší priestor, má tam zástenu, kde môže nerušene znášať vajce, a je tam aj technické zariadenie, slúžiace na obrusovanie behákov, keďže nosnica celý život strávi v hale, v klietke, a preto nemá možnosť realizovať si "pedikúru" v prírode.

Toto opatrenie stálo hydinársky priemysel na Slovensku niekoľko miliónov eur. Prechod na novú, obohatenú klietkovú technológiu bol bolestivý a bol aj niekoľko ráz odložený. Ľudia, zainteresovaní do problematiky, vedia, že obyčajné, teda neobohatené klietky, sú ešte aj teraz v praxi v Poľsku, v Grécku, v Španielsku a asi aj v iných krajinách. Dovolím si tvrdiť, že na Slovensku sú už vo výrobnej praxi iba obohatené klietkové technológie.

Reálna hrozba

V prípade, že obchodné reťazce dodržia svoje slovo, a od roku 2025, čo nie je až natoľko vzdialený rok, nebudú kupovať vajcia s označením „3“ (klietka), stane sa to, že naša produkcia vajec môže klesnúť o 20 až 30 percent. A to sa stane iba v prípade, že producenti prejdú na volierové technológie.

Ak by prešli na podstielkové technológie, potom produkcia vajec na Slovensku klesne minimálne o 60 až 70 percent. Spôsobí to, samozrejme, okamžitý nedostatok vajec na trhu so značným nárastom ceny. Jedno vajíčko potom bude stáť 15 až 20 centov.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down