27.04.2017 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čisté pole, vizitka každého pestovateľa

Na zdravé a čisté pole je vždy krásny pohľad. Každému prezentuje správne zvolenú technológiu a optimálnu starostlivosť toho, kto sa oň stará.

Pole, ktoré samo za seba hlása, že je oň postarané, je tou najlepšou vizitkou každého pestovateľa.

Na druhej strane, aj polia zaburinené bývajú neprehliadnuteľné. Tým sa však nikto rád nechváli. Keď burinné trávy v obilninách prerastú tak, že sa v nich kultúrna plodina stráca, je to pre pestovateľa nie len zlá vizitka, ale aj istá významná strata na úrode.

Trávy dokážu byť veľmi silným protivníkom a boj s nimi je často naozaj náročný. Zbraniam, ktoré pestovatelia nasadia, dokážu niektoré druhy  po čase ,,prejsť cez rozum´´ a obrniť sa proti účinku použitého herbicídu. Tento jav poznáme pod názvom rezistencia a vyskytuje sa na našich poliach bohužiaľ stále častejšie. Potom je nutné siahnuť po inom a účinnom riešení, ktorým je prípravok Axial 050 EC. Tento herbicíd zbaví pole všetkých hlavných jednoklíčnolistových burín a poradí si aj s rezistenciou metličky obyčajnej. Pestovatelia, ktorí Axial používajú, to dobre vedia. Ich polia sú chválou a vizitkou tej najlepšej starostlivosti.

Herbicíd Axial 050 EC obsahuje účinnú látku pinoxaden zo skupiny phenylpyrazolínov. Zaisťuje najvyššiu úroveň ochrany proti všetkým hospodársky významným trávovitým burinám v obilninách, ako je ovos hluchý, metlička obyčajná a psiarka poľná. Výborne účinkuje na moháre, mätonohy, ježatku, prosa a dobre rieši aj výdrol ovsa.

 

Prednosti prípravku Axial 050 EC:

  • Technologicky najvyspelejší graminicíd do obilnín.
  • Najvýhodnejší pomer medzi cenou ošetrenia a reálnou úžitkovou hodnotou.
  • Komplexné a široké spektrum účinku proti trávovitým burinám.
  • Vysoká flexibilita aplikácie a najširšie aplikačné okno v segmente. Použite už od 1. listu po vlajkový list pestovanej plodiny.
  • Účinnosť aj na rezistentné buriny (napr. metlička obyčajná).
  • Nevykazuje žiadnu fytotoxicitu na obilninách, ani pri použití v neskorších rastových fázach.

 

Spoločnosť Syngenta už niekoľko rokov vykonáva testovanie populácie metličky obyčajnej v spolupráci s Českou poľnohospodárskou univerzitou v Prahe. Každoročne analyzujú desiatky a desiatky odobratých vzoriek. Výsledky dokazujú, že účinná látka pinoxaden má svoj nezastupiteľný význam z pohľadu antirezistentnej stratégie. Účinnosť prípravkov, ktoré inhibujú enzým acetyl-koenzym A karboxylázu (kam patrí pinoxaden) je veľmi vysoká i na populácie, ktoré sú rezistentné voči inhibítorom enzýmu acetolaktát syntázy (ALS).

 

Testovanie účinnosti prípravkov na rezistentnej populácii metličky obyčajnej dokazuje spoľahlivosť prípravku Axial (zľava 1. stĺpec neošetrená kontrola, 4. stĺpec účinnosť Axialu, 5. stĺpec účinnosť herbicídu pre jesennú aplikáciu Defi Evo). Odumreté rastliny jasne potvrdzujú účinnosť aj na tieto problematické populácie.

 

Veľmi silné zaburinenie metličkou obyčajnou. Testovaním bolo preverené, že sa v tomto prípade jedná o rezistentnú populáciu a preto je jej hubenie veľmi zložité.

 

Axial 050 EC tu nebol použitý. S ovsom hluchým v jačmeni by si poradil veľmi dobre.

 

Účinok Axialu 050 EC  je vidieť na prvý pohľad, vpravo ošetrený porast.

 

Ďalšie priame porovnanie účinku Axialu 050 EC. Vľavo prebehlo ošetrenie, úrodu je na čom postaviť.

Autor: Ing. Eva Kabylová, Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down