Poľnohospodárska a potravinárska samospráva na Slovensku sa systematicky snaží viesť školopovinné deti, teda budúcich spotrebiteľov, k zdravému životnému štýlu a k spotrebiteľskému patriotizmu. Dôkazom toho sú aj ostatné aktivity a vyjadrenia popredných predstaviteľov SPPK a PKS.
BRATISLAVA. Potravinárska komora Slovenska (PKS) nedávno zorganizovala vyhodnotenie už šiesteho ročníka kurzu s názvom Hravo ži zdravo. V súťažnej forme sa na ňom zúčastnilo 4082 žiakov piatych ročníkov základných škôl z celého Slovenska. Ako Roľnícke noviny informovala Jarmila Halgašová, riaditeľka PKS, do 6. ročníka tohto kurzu sa zaregistrovalo 204 základných škôl, 278 tried, a v súťažnej i v mimosúťažnej forme spolu 5597 žiakov.
Z jej ďalších informácií vyplynulo, že dotazník bol zameraný predovšetkým na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí, a poskytol odpovede na otázky, ako deti trávia voľný čas, či športujú, koľko času trávia pri počítači, a ako sa stravujú.
„Kurz napomáha informovať rodičov o životnom štýle ich detí, má ambíciu preventívne pôsobiť na zdravie detí, a eliminovať prípadný budúci vznik civilizačných ochorení. Uplynulé ročníky poukazujú na nevyhnutnosť viac sústrediť pozornosť na pohybové aktivity detí,“ konštatovala J. Halgašová.
Z výsledkov vyplynulo aj to, že v stravovacích návykoch piatakov v ostatných rokoch nenastali žiadne výrazné zmeny. Takmer polovica zo žiakov uviedla, že denne konzumuje biele pečivo, kým celozrnné pečivo denne konzumuje 27,6 percenta žiakov. Štvrtina žiakov uviedla, že vôbec nekonzumuje vyprážané prílohy, ale aj strukoviny raz za týždeň konzumuje len 36,6 percenta detí, pričom úplne ich odmieta 14,3 percenta žiakov piatych ročníkov základných škôl.
Mliečne výrobky konzumuje na dennej báze 47 percent piatakov, a iba 3 percentá ich nekonzumujú vôbec. Avšak aj ryby vôbec neje viac ako tretina piatakov. Drvivá väčšina, až 91 percent z piatakov, si denne z domu nosí školské desiate.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)