Slad je jednou zo základných surovín, ktorý spolu s vodou a chmeľom vstupujú do procesu výroby piva. Pri jeho výrobe sú stanovenie odrodovej pravosti a čistoty sladovníckeho jačmeňa dôležitými parametrami, pretože ovplyvňujú efektivitu prác v sladovni, vyrovnanosť sladu, a tiež kvalitu výsledného produktu.
Výber odrody
Dopestovanie kvalitnej suroviny s vysokou sladovníckou kvalitou si vyžaduje od pestovateľa správny výber odrody sladovníckeho jačmeňa, v ktorom zohľadní vhodnosť agroklimatických podmienok, kvalitatívne znaky odrody, úrodu, odolnosť voči chorobám, škodcom a suchu. Predpokladom dosiahnutia dobrého výsledku je výsev certifikovaného osiva, ktoré dáva záruku vysokej biologickej hodnoty. Aplikácia správnej agrotechniky, zber a následné oddelené skladovanie úrody podľa odrôd, vedie k dobrej kvalite zrna s vysokou odrodovou čistotou.
Homogénnosť suroviny
Do sladovní sa dostáva zrno jačmeňa vypestované viacerými pestovateľmi a z rôznych lokalít. Ešte pred samotným spracovaním zrna sa overí jeho kvalita, resp. či zodpovedá príslušnej triede akosti. Dôležitým krokom je triedenie zrna podľa veľkosti, pretože súčasné automatizované technologické postupy s vysokou efektivitou vyžadujú aby vstupná surovina bola homogénna nielen po fyzikálnej ale aj po genetickej stránke. Veľkosť zrna a jeho štruktúra ovplyvňujú proces máčania, ktorý zabezpečí aby zrno malo vhodné a rovnaké podmienky na klíčenie.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.