26.05.2017 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenskej hydiny je v jedálňach na univerzitách a ministerstvách málo

Podiel čisto slovenského hydinového mäsa v stravovacích zariadeniach, ktoré sú napojené na štátny rozpočet, teda na ministerstvách a univerzitách, je podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľmi nízky. Podľa hydinárov to potvrdil prieskum, ktorý ÚHS uskutočnila.

BRATISLAVA. Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám únia oslovila ministerstvá a univerzity s otázkami o tom, aké hydinové mäso ponúkajú svojim stravníkom. "Výsledky nás veľmi nepotešili a preukázali vlastne to, čo sme predpokladali, že je to z pohľadu slovenskej hydiny a slovenských výrobcov a spracovateľov hydiny nepriaznivé," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.       Organizácie, ktoré hydinárom v prieskume odpovedali, celkovo zabezpečujú jedlo pre takmer 35.000 stravníkov denne. V prípade ministerstiev štyri odpovedali s tým, že im zabezpečuje stravu externá stravovacia spoločnosť. Z prieskumu pritom podľa Molnára vyplynulo, že iba výlučne zo slovenskej hydiny sa varí v 20 % ministerstiev.       "V ostatných zariadeniach varia buď iba z hydiny zo zahraničia, alebo z kombinácie slovenskej a zahraničnej hydiny," skonštatoval Molnár. Poľská hydina sa objavila podľa jeho slov v 80 % ministerstiev, česká hydina v 60 % a ďalej sa na ministerstvách objavuje tiež maďarská, dánska, francúzska či slovinská hydina.       ÚHS zároveň dostala v prieskume odpovede od 29 univerzít, kde je približne 30.000 stravníkov denne. Aj v tomto prípade poskytujú univerzity podľa Molnára často stravovanie cez externé spoločnosti, a to v 53,6 % prípadov. "Výlučne iba zo slovenskej hydiny sa v prípade univerzít a ich stravovacích zariadení varí iba v 11 % zariadení," dodal Molnár.       Poľská hydina sa podľa jeho slov objavila v 50 % stravovacích zariadení na univerzitách, česká hydina v 28,5 % zariadení a maďarská hydina v 21,5 %. Okrem toho sa na univerzitách ponúka aj ukrajinská či brazílska a rumunská hydina.       Keď sa však hydinári bližšie pozreli na tie zariadenia, ktoré uviedli, že varia zo slovenskej hydiny alebo v kombinácii aj zo slovenskej hydiny, 46 % z nich podľa Molnára nevedelo uviesť názov slovenského spracovateľa hydiny alebo uviedlo názov firmy, ktorá nie je spracovateľskou spoločnosťou. Teda, že takáto firma napríklad len prebaľuje zahraničnú hydinu.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down