Pestovaniu pálivých čili papričiek a výrobe produktov z nich sa venuje rodinná farma Chillihell vo Veľkom Kýre v okrese Nové Zámky. Na začiatku príbehu mladej rodiny bola túžba pestovať v črepníku na okne najpálivejšie čili papričky na svete. Po siedmich rokoch už rodina Pavlíková pestuje vo svojej záhrade viac ako 70 odrôd vrátane najpálivejších druhov. Z nich vyrába ďalšie produkty, najmä extrakty, omáčky, mleté korenie, pasty.
VEĽKÝ KÝR. "Najviac používame odrodu Carolina Reaper, najpálivejšiu čili papričku na svete. Koncom roka 2013 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov, maximálna nameraná pálivosť tejto odrody dosiahla 2.200.000 jednotiek pálivosti Scovilleho stupnice," skonštatovala Mária Pavlíková. Pre porovnanie, známe pikantné jalapeňo papričky dosahujú na tejto stupnici hodnotu okolo 6000 jednotiek pálivosti. "O najštipľavejšiu papričku na svete je veľký záujem, každý chce vyskúšať, či to zvládne. Stačí jedna až dve kvapky extraktu do jedla, takže malá fľaštička vydrží bežnému konzumentovi aj rok," tvrdí Pavlíková. Semená najštipľavejšej čili papričky na svete si pestovatelia z Veľkého Kýra objednávajú priamo od amerického šľachtiteľa, kde má paprička svoj pôvod. Štipľavosť závisí od pestovateľských podmienok. "Na našej čili farme pestujeme papričky v klasickej pôde, v súlade s našou zemepisnou šírkou. Aj tej najštipľavejšej papričke, akokoľvek sa budeme snažiť, nedokážeme vytvoriť také podmienky, aké má napríklad v Karibiku alebo Indii. Ale aj naše papričky človek bežne celé nezje, naozaj stačí kvapka extraktu do jedla," povedala Pavlíková. Okrem najštipľavejších čili papričiek rodina pestuje vo svojej záhrade aj okrasné papričky, biele, fialové, čierne, zaujímavá je aj odroda, na ktorej rastie viac papričiek, každá v inej farbe. V minulom roku sa na rodinnej farme urodilo takmer pol tony čili papričiek, v súčasnosti majú zasadených okolo 5000 rastlín. "Najskôr sme začali spracovávať papričky lisovaním za studena na šťavy rôznej pálivosti. Na tieto šťavy používame najštipľavejšie papričky. Postupne sme sortiment rozšírili o rôzne omáčky, do ktorých pridávame aj iné suroviny, rajčiny, papriku, zázvor, tekvicu hokkaido a ďalšie. Nepoužívame žiadne umelé konzervanty ani farbivá. Máme zhruba 10 stálych produktov, ostatné vyrábame podľa sezónnosti," povedala Pavlíková. Všetky suroviny pochádzajú z vlastnej záhrady, inšpirácie čerpajú aj od samotných zákazníkov. "Vlani sme skúsili jahodové čatní, kombináciu čili s jahodami. Nečakali sme, že by to mohlo mať úspech, sami sme boli prekvapení."
(tasr)