20.06.2017 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Trebaticiach bol prvý Sladovnícky poľný deň

Na Agrodružstve v Trebaticiach pri Piešťanoch sa dnes konal prvý ročník celoslovenského Sladovníckeho poľného dňa. Jeho cieľom bolo povzbudiť slovenských farmárov, aby pestovali sladovnícky jačmeň, nakoľko na Slovensku je veľa sladovní, ktoré majú o túto komoditu záujem.

TREBATICE. Podujatie pripravilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, ktorého členovia reprezentujú 90 % trhu so slovenským pivom a sladom. Jeho členmi sú najvýznamnejšie slovenské sladovne, spoločnosť BASF a osivárske spoločnosti. Zámerom bolo umožniť šľachtiteľom, pestovateľom a spracovateľom sladovníckeho jačmeňa vymeniť si informácie a skúsenosti nevyhnutné na dosiahnutie kvality, ktorá spĺňa požiadavky sladovníkov.       "Slovenské združenie výrobcov piva a sladu by organizovaním takýchto podujatí chcelo prispieť k zastaveniu poklesu výmery osevných plôch sladovníckeho jačmeňa," uviedla prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Dodala, že ak presvedčia pestovateľov, že sladovnícky jačmeň je perspektívna komodita a pomôžu im ho úspešne pestovať, zabezpečia slovenským sladovniam dostatok suroviny z domácej produkcie, bez ktorej nemôžu vyrábať slad, ktorý je konkurencieschopný na zahraničných trhoch. Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR konštatoval, že slovenský slad je aj najvýznamnejšou exportnou agrokomoditou po prvom spracovaní. "Naši sladovníci si toto postavenie udržia len vtedy, ak budú slovenskí farmári pripravení pestovať kvalitný sladovnícky jačmeň. Cením si prácu poľnohospodárov, ktorí zotrvávajú pri pestovaní sladovníckeho jačmeňa v týchto náročných podmienkach," povedal.       Slovensko má dlhú tradíciu nielen pestovania jačmeňa, ale aj jeho spracovania na slad, ktorý je základnou surovinou na výrobu piva. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo žiadaným artiklom na svetových trhoch. Napriek týmto skutočnostiam v posledných rokoch sa stále menej slovenských poľnohospodárov rozhodne zasiať práve sladovnícky jačmeň. Je to plodina, ktorá vyžaduje výber vhodných odrôd a špeciálnu agrotechniku, pri dodržaní správnych postupov môže byť rentabilnou komoditou.       Ako klesajú osevné plochy, tak klesá aj úroda jačmeňa na Slovensku. To spôsobuje problém slovenským sladovníkom. Nákup jačmeňa zo zahraničia za účelom uspokojenia dopytu pivovarníkov v širšom európskom regióne zvyšuje sladovníkom výrobné náklady, tým znižuje ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down