Rodokmeň vinohradníka a vinára Paula Rittsteuera siaha až do XVII. storočia. Už vtedy začali jeho prarodičia pestovať na svahoch Neziderského jazera, v mestečku Neusiedl am See, v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, vínnu révu. Potvrdzuje to listinný záznam z roku 1642. Odvtedy si jednotlivé generácie Rittsteuerovcov odovzdávali vinohradnícke a vinárske skúsenosti. A robia tak až do súčasnosti.
„Snažíme sa vyrábať vína najvyššej kvality a vnášať do nich výrazný osobný prvok, lebo základným trendom rakúskych vinárov je zvyšovať kvalitu vín," konštatuje Paul Rittsteuer mladší. Osobný prvok spočíva v starostlivom obrábaní vinohradu - od rezu, cez celoročné ošetrovanie až po ručný zber hrozna a jeho ručné triedenie, ktorým starostlivo odstraňujú poškodené bobule, aby neznižovali kvalitu vína.
Šetrne pristupujú aj k lisovaniu strapcov a k uskladňovaniu muštu i vykvaseného vína v tankoch z nerezovej ocele alebo v dubových barikových sudoch, v ktorých uskladňujú červené vína.
Aby bola zaručená kvalita, ku každému vínu pristupujú individuálne, lebo každá odroda, ktorú pestujú - či už je to Rizling vlašský, Veltlín zelený, Chardonnay, Pinot blanc, Zweigeltrebe, Svätovavrinecké, Merlot alebo Frankovka - si vyžaduje inú starostlivosť i uskladnenie.
Príroda je prirodzený kapitál
Kvalitu burgenlandských vín priaznivo ovplyvňuje aj panónska klíma, ktorá panuje v okolí severných brehov Neziderského jazera. Je tam špecifická mikroklíma. Slnečné lúče, odrážajúce sa od veľkej plochy jazernej hladiny, významne prispievajú k rastu a k dozrievaniu hrozna.
Vinohrady, ležiace na svahoch nad Neziderským jazerom - Neuberg, Lehmgruber a Prädium - majú najviac slnečných hodín v Rakúsku. Jazero je teda veľmi dôležitým klimatickým faktorom, vplývajúcim na kvalitu hrozna, a tým aj na kvalitu vína. Túto skutočnosť si zrejme uvedomili už aj predkovia rodiny Rittsteuerovcov.
„Príroda je náš veľký kapitál, ktorý vytvára ideálne podmienky na produkciu veľkých vín“, vysvetľuje Paul Rittsteuer starší. „Kto ju nechápe, a kto s ňou nežije, ten nemôže vyrobiť kvalitné víno.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)