07.08.2017 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Víťazný herbicíd v repke

Posledné roky sa už pravidelne vyskytne nejaký nepredvídaný činiteľ, ktorý pestovateľom repky zamotá hlavu. Hoci je každý rok svojim priebehom diametrálne odlišný, práve výskyt týchto výkyvov ich spája.

Pestovatelia na základe skúseností zvažujú, či novo zakladané porasty repky ošetriť herbicídmi preemergentne alebo postemergentne. Všetko má svoje klady aj zápory. Preemergentné ošetrenie jednoznačne prevyšuje účinnosťou ošetrenie postemergentné. V prípade postemergentného ošetrenia vystavujeme rastliny repky súpereniu o cenné zdroje vody, navyše s rizikom, že regulácia niektorých burín, predovšetkým kapustovitých, sa stáva veľmi zložitá. Pri oneskorení tejto aplikácie aj z dôvodu nevhodných poveternostných podmienok, s ktorými sme sa stretli v niektorých uplynulých sezónach, už jednoznačne nemožno docieliť čistý stav porastu. Preemergentné ošetrenie je často spájané s potrebou aspoň minimálnych vlhkostných pomerov v pôde, aby bol dosiahnutý najlepší účinok. Ale aj tu má Syngenta oproti konkurentom čo ponúknuť.

Práve z tohto dôvodu  ponúkame už osvedčený herbicídny balíček Colzor Trio Teridox New Pack pre preemergentnú reguláciu burín v repke. Pre optimálne pôsobenie účinnej látky dimetachlor obsiahnutej v prípravku Colzor Trio je určité množstvo vody potrebné, ale v porovnaní s konkurentmi je výrazne nižšie.

Na slovenskom trhu je veľa herbicídov určených pre ošetrenie porastov repky, ale len máloktorý rieši také široké spektrum burín ako prípravok Colzor Trio. Možno ho charakterizovať ako prípravok pre komplexné herbicídne ošetrenie, ktoré kontroluje všetky buriny v porastoch repky.

Vďaka čomu je Colzor Trio Teridox New Pack komplexným riešením?

  • kombinuje synergický účinok troch účinných látok
  • pohyb všetkých troch účinných látok v pôdnom profile je takmer identický a tým zaručuje súčinné pôsobenie v zóne maximálneho príjmu burín
  • má dlhodobé reziduálne pôsobenie - až do uzavretia porastu
  • zaručuje porast bez burín už od jeho založenia
  • ide o jeden herbicídny zásah na všetky buriny v repke vrátane lipkavca, rumančekov, pastierskej kapsičky, peniažteka a ďalších

 

Dobre založený porast vykazuje vo vyšších vývojových fázach veľmi silnú konkurencieschopnosť voči burinám. Peniažtek roľný, kapsička pastierska, fialky a veroniky patria medzi najvýznamnejšie jesenné burinné druhy v repke. Veľmi významné škody môže napáchať výdrol predplodiny alebo trvalé buriny. Popri už spomínaných škodlivých druhoch je potrebné potlačiť aj ďalšie buriny, ktoré škodia až na jar v čase svojho predlžovacieho rastu. Do tejto skupiny patria predovšetkým lipkavec obyčajný, rumančekovité buriny, úhorník, nevädza modrá a mak vlčí. Lipkavec je všeobecne zaradený medzi najškodlivejšie druhy burín v porastoch repky. Samotná 0,5 - 1 rastlina na 1 m2 už prekračuje prah škodlivosti.

Prítomnosť burín v poraste môže mať vplyv na jeho zdravotný stav. Problematickými sú predovšetkým buriny z čeľade kapustovitých, ktoré sú hostiteľskými rastlinami pre mnohé choroby, ktoré nám neskôr môžu infikovať pestovanú repku. Na týchto rastlinách môže svoj vývojový cyklus dokončiť napríklad Plasmodiophora brassicae. Prerušenie vývojového cyklu likvidáciou hostiteľa predstavuje jeden z hlavných bodov v stratégii boja.

Bezburinný porast, predovšetkým bez skoro kvitnúcich druhov, je dôležitý z hľadiska bezproblémového insekticídneho ošetrenia porastu s ohľadom na bezpečnosť všetkých opeľovačov.

Pre poľnohospodársku prax ponúkame cenovo zvýhodnený balíček Colzor Trio Teridox New Pack, pozostávajúci z prípravkov Colzor Trio (40 l) a Teridox 500 EC (25 l), ktorý je určený na ošetrenie 20 hektárov porastu repky. Účinkuje na všetky buriny v repke, je vysoko selektívny, a čo je dôležité, cena hektárového ošetrenia je veľmi priaznivá. Odporúčame ho aplikovať v oblastiach s ľahšími pôdami, kde vplyvom prudkých dažďov môže vyššia dávka clomazonu v plnej dávke prípravku Colzor Trio vyvolať u senzitívnych odrôd repky prechodné vybielenie porastu. Ďalším balíčkom z našej ponuky je Colzor Trio Teridox Fusilade New Pack. Skladá sa z prípravkov Colzor Trio (40 l), Teridox 500 EC (25 l) a Fusilade Forte (10 l). Je určený na preemergentné ošetrenie 20 ha repky proti dvojklíčnolistovým a jednoklíčnolistovým burinám. Prínosom tohto balíčka sú vynikajúca tolerancia voči repke, posilnený účinok na trávovité buriny a zaručene rýchly účinok.

Zdravý porast repky bez burín je nielen dobrou vizitkou agronóma, ale z dôvodu správnej mikroklímy porastu aj určitou ochranou pred neskorými jarnými mrazíkmi a zárukou kvalitného a bezproblémového zberu úrody.

Autor: RNDr. Ondřej Skala, Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down